Piperul creşte pofta de mâncare
Muştarul alb, laxativ natural
Apreciate de vechii romani şi de greci drept un condiment aromat, boabele de muştar sunt adevărate laxative datorită cantităţii mari de mucilagii din conţinut. Ia progresiv începând cu o linguriţă până la o lingură de boabe de muştar alb dimineaţa, fie pe nemâncate, fie după masă. Boabele se iau cu jumătate de pahar de apă după ce au fost ţinute la înmuiat timp de două ore. Tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de două-trei zile şi nu trebuie administrat copiilor.
Piperul are zeci de virtuţi medicinale
Negru, alb, roşu sau verde, piperul nu e doar unul dintre principalele condimente din bucătărie, ci şi un veritabil remediu în bolile reumatice sau digestive. Pentru a stimula pofta de mâncare fitoterapeuţii recomandă tot boabele de piper negru. Zdrobeşte 5-6 boabe şi amestecă pudra obţinută cu 4 linguri de miere de albine. Ia câte două linguriţe dimineaţa pe stomacul gol timp de 10 zile.
Năutul, de ajutor în colicile renale
Bogate în săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu, sodiu) şi în vitamine din complexul B, boabele de năut sunt remedii valoroase în tratarea problemelor cardiace, bolilor aparatului digestiv şi ale celui nervos.
Consumate ca atare, boabele de năut sunt „surse" de energie, iar sub formă de decoct sunt un bun remediu în tratarea colcilor renale.
Prepari decoctul din 100 g de boabe la un litru de apă clocotită. Lasă vasul acoperit timp de 10 minute, după care strecoară şi bea decoctul pe parcursul zilei. Urmează tratamentul timp de o săptămână.
Ienupărul, «calmant» pentru tuse
Parte din plantele biblice, ienupărul este un arbust cu calităţi vindecătoare. Boabele de ienupăr sunt cunoscute pentru acţiunea lor diuretică, antiseptică şi antitusivă.
Cantitatea mare de ulei esenţial din boabe ajută la fluidizarea secreţilor bronhice şi la calmarea tusei. Prepară infuzia din 1-2 linguriţe de boabe de ienupăr la 200 ml de apă fierbinte. Lasă vasul acoperit 10 minute, după care filtrează şi bea câte 4 linguriţe de infuzie pe zi.