Plantele care ajută ficatul
Ficatul poate fi afectat în mod negativ de alimentaţie, medicamente, stil de viaţă nesănătos, poluare. Citeşte în revista „Click! pentru femei“ cum îţi vine în ajutor natura şi-ţi oferă numeroase plante care au puterea de a-l proteja!
Păpădia, contra icterului
Cea mai preţuită calitate a plantei este că stimulează producţia de bilă, îmbunătăţind funcţia hepatică. Pentru ceai, foloseşte 2 linguriţe de plantă la 200 ml de apă fierbinte. Lasă la infuzat 10 minute. Bea 2-3 ceaiuri pe zi, înaintea meselor principale. În caz de insuficienţă hepatică, icter şi litiază biliară, fă o cură cu tije de păpădie. Mănâncă zilnic 5-10 tulpini crude, spălate în prealabil, timp ce cel puţin 14 zile.
Cicoarea alină colicile hepatice
Cunoscută pentru florile sale de un albastru intens, cicoarea este şi o plantă medicinală lăudată pentru proprietăţile sale de detoxificare. Împotriva colicilor hepatice, încearcă uleiul de cicoare. Foloseşte frunzele, florile şi rădăcina mărunţite. Pune-le într-o sticlă fără să le îndeşi şi adaugă ulei cât cuprinde. Lasă compoziţia 14 zile la macerat. Se ia câte o lingură de 3 ori pe zi. Pentru stimularea funcţiei hepatice, prepară un decoct din rădăcină de cicoare. Foloseşte 2 linguriţe de amestec – rădăcina şi părţile aeriene, mărunţite - la 200 ml de apă rece. Fierbe compoziţia 5 minute. Remediul se bea călduţ, în 3 etape, înaintea meselor principale.
Armurariul ajută la detoxificare
Cunoscut şi sub numele de „ciulinul laptelui“, armurariul este una dintre cele mai căutate plante când vine vorba de detoxificarea ficatului. Conţine compuşi polifenolici care ajută celulele hepatice să îndepărteze toxinele. Totodată, este util în regenerarea ţesuturilor ficatului. Stimulează producţia de bilă şi îmbunătăţeşte digestia. Foloseşte 1 – 1 ½ linguriţă de fructe măcinate de armurariu la 200 ml de apă clocotită. Lasă ceaiul acoperit 10-15 minute şi bea 2 căni pe zi. O cană se bea dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, apoi este esenţial să stai culcată pe partea dreaptă. A doua cană se bea astfel: jumătate după masa de prânz şi jumătate după cină.