Prăjitul în untură este mai sănătos?
Cercetătorii au demonstrat în urma unor studii realizate de-a lungul a 20 de ani că bunica avea dreptate: untura e mai sănătoasă decât uleiul de floarea-soarelui. Studiile au arătat că alimentele prăjite în ulei vegetal cresc riscul apariţiei cancerului.
În momentul în care uleiul vegetal atinge temperaturi ridicate eliberează substanțe chimice care sunt toxice pentru organism. Cea mai toxică substanță chimică e aldehida (se formează prin oxidarea metanului) și e principala vinovată pentru diferite forme de cancer, demență, malformații ale fătului (dacă e consumată în timpul sarcinii). Uleiurile bogate în grăsimi saturate, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui și de porumb sunt cele care eliberează un nivel mare de aldehide. De partea neutră a baricadei se află uleiul de măsline şi untul. Însă untura și uleiul de cocos sunt cea mai bună soluţie atunci când prăjim. Rezultatele au venit în urma unor studii de peste 20 de ani. Profesorul Martin Grootveld de la Universitatea De Montfort din Leicester a explicat că grăsimile saturate ar trebui evitate și înlocuite cu grăsimi polinesaturate.