Primăvara creşte riscul accidentelor în parc

Ultima actualizare:

După un sezon rece în care am stat mult în casă, acum, primăvara, s-au umplut parcurile cu oameni care aleargă, copii cu bicicleta, cu rolele, s-au întors pe teren jucătorii de fotbal, de tenis şi de baschet. Nu e rău deloc, însă trebuie ţinut cont de anumite precauţii.

“Jogging-ul şi fotbalul sunt sporturile cu cele mai mari riscuri de accidentări primăvara”, spune dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, care i-a ajutat “să se întoarcă în joc” pe preşedintele României Klaus Iohannis, pe Cătălina Ponor, Mirel Rădoi, Ciprian Marica, Monica Davidescu sau Dorian Popa. În cazul alergării, specialistul recomandă alegerea unor încălţări potrivite, speciale pentru jogging, echipament comod şi neapărat o uşoară încălzire în prealabil. Nu forţaţi şi opriţi-vă când vă doare ceva. “Alergarea pe asfaltul dur din parc uzează în timp meniscurile şi cartilajul, începând de la gleznă până la nivelul şoldurilor. Şocul impactului cu asfaltul poate afecta inclusiv coloana vertebrală. Majoritatea accidentărilor care apar sunt din cauza faptului că oamenii nu ştiu să alerge. Ei trebuie să aibă un tonus muscular mai ales la picioare şi abdomen, care să le permită să alerge corect, să aibă o poziţie adecvată a corpului în timpul alergării”.

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped
Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped

Fotbalul, baschetul şi tenisul sunt alte sporturi cu grad ridicat de risc de accidentări, iar cele mai frecvente care apar sunt entorsele de gleznă. “Din fericire, entorsele de gleznă sunt şi cele mai puţin grave. Pot apărea însă accidentările care duc la operaţie, precum: rupturile de ligamente încrucişate, rupturile de menisc, leziunile cartilajului de la nivelul genunchiului sau luxaţia de rotulă”, mai spune dr. Codorean. Chiar şi pentru o banală entorsă de gleznă e nevoie de un control şi de tratament adecvat, altfel, se poate ajunge la instabilitate sau la dureri pe o perioadă lungă de timp. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net