Primii dinţişori? Aşa îi îngrijeşti corect!

15 martie 2015
image
Primii dinţişori

Apariţia primilor dinţişori la copil este un eveniment de pus în ramă. Dar, ca să treacă mai uşor peste momentul dureros al erupţiei dentare şi pentru a avea, pe viitor o dantură frumoasă şi sănătoasă, părinţii au rolul lor în acest “tablou”.

De obicei, dinţii încep să apară la vârsta de şase luni, iar simptomele sunt, deseori, neplăcute.

“De obicei, salivaţia cauzată de erupţia dentară duce la iritaţia excesivă a pielii din jurul guriţei bebeluşului. Părinţii trebuie să acorde o atenţie sporită prin aplicarea unor creme emoliente, după ce saliva a fost îndepărtată cu o cârpă moale de bumbac, care nu irită pielea. Sunt şi situaţii în care inflamarea gingiei se poate complica prin apariţia abcesului de erupţie. Această complicaţie e rară la dentiţia temporară, fiind mai des întâlnită la dinţii definitivi. În unele cazuri, apare şi febra, iar copilul devine iritat şi plânge. Pentru vindecarea inflamaţiei, recomandată este glicerina boraxată şi clătirea guriţei sau tamponarea zonei cu ceai de muşeţel”, spune medicul dentist Diana Popa.

Senzaţia de disconfort de la nivelul gingiilor se ameliorează atunci când e exercitată o presiune uşoară asupra lor. Din acest motiv, medicii recomandă frecarea uşoară a gingiilor micuţilor cu degetul curat al adultului sau folosirea jucăriilor de dentiţie. Uneori un biberon sau o cană specială pot reduce neplăcerea provocată de creşterea dinţilor şi pot facilita procesul hrănirii.

De asemenea, obiectele reci ajută la reducerea inflamaţiei. “În acest scop se pot folosi jucăriile de dentiţie care se pot răci în frigider. Totuşi, adulţii vor fi atenţi ca micuţii să evite contactul prelungit al gingiilor cu obiecte foarte reci”, mai precizează specialistul.

Chiar dacă au o viață scurtă și nu durează o veșnicie, dinții de lapte trebuie îngrijiți ca și cum i-am păstra pentru totdeauna. Este adevărat, este extrem de dificil să obișnuiești un copil mic să se spele corect pe dinți. Dar nu este imposibil! “Igiena orală începe cu ajutorul mamei care trebuie să îi curețe gurița cu tifon curat după fiecare masă. Se continuă cu periuțe speciale în momentul apariției dinților, iar după vârsta de un an se poate adăuga și pasta de dinți. Pentru ca spălatul pe dinți să nu devină o corvoadă, recomandabil ar fi ca acest proces să fie asociat cu un joc. Să nu uităm de exemplul personal. Funcționează mai mereu! Așa că, un alt truc ar putea fi să vă spălați pe dinți împreună cu copilul dumneavoastră”, recomandă Diana Popa, medic dentist Dr. Leahu.

survivor tj nedelcu png
3alex nedelcu survivor png
zona de confort jpg
1 insula iubirii 1 jpg jpeg
Sorin Oprescu a fost săltat de mascați din casa lui, în septembrie 2015, după ce tocmai primise mită 25 000 de euro jpeg
ramona olaru png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
FotoJet (1) jpg
evoli boala tigari electronice jpeg
Sorin Oprescu a fost săltat de mascați din casa lui, în septembrie 2015, după ce tocmai primise mită 25 000 de euro jpeg
ion tiriac jpg
calendar ortodox 2021 18 mai sfantul mucenic teodot din ancira png
elon musk met gala 2022