Proprietățile neștiute ale dafinului
Frunzele de dafin dau savoare multor preparate, însă beneficiile acestei plante sunt mult mai mari. Inclusă în diverse remedii, ne fereşte de infecţii, ţine diabetul sub control şi menţine sănătatea inimii.
Ce proprietăți are dafinul
Dafinul este un arbust mereu verde, cu fructe sub formă de boabe de culoare neagră și frunze tari, ovale, originar din sudul Europei. Se spune că arbustul îi era dedicat zeului Apollo și că din ramurile sale erau împletite cununi purtate de împărații romani.
Despre proprietățile terapeutice ale acestei plante asupra sănătăţii se cunosc mai puţine. În medicina naturistă, de la dafin se folosesc frunzele. Ele conţin antioxidanţi, vitamine şi acid folic, precum şi calciu, potasiu, magneziu, cupru, fier, seleniu şi zinc. Pentru a beneficia de calitățile lor, frunzele trebuie culese de pe ramuri tinere, vara, apoi uscate, pentru a fi utilizate în infuzii.
Beneficii asupra inimii
Fitonutrienţii din frunzele de dafin conferă protecţie împotriva atacurilor cerebrale şi infarcturilor. Dacă suferi de boli ale inimii sau de anxietate, poţi fierbe 3 g de frunze de dafin şi 3-4 petale de trandafir în 300 ml de apă, până când rămân doar 75 de ml. Strecori şi bei o dată pe zi. Este important să folosești o cantitate mică de frunze de dafin. În doze mari pot da senzația de vomă.
Dacă nu ai timp să prepari remediile, pune 2-3 frunze de dafin în mâncare. O altă soluție ar fi să mesteci o frunză de dafin, o dată pe zi, câteva minute. În felul acesta, ții la distanță infecțiile și previi apariția durerilor de inimă.
Precauții și contraindicații în cazul dafinului
Dacă foloseşti frunze proaspete, spală-le bine înainte. Ai grijă când dai copiilor mâncare în care ai pus frunze de dafin. Sunt destul de dure şi s-ar putea îneca. Dacă exagerezi cu consumul de ceai de dafin, poţi suferi de diaree sau ameţeli. Femeile gravide şi cele care alăptează ar trebui să întrebe medicul înainte de a apela la remedii pe bază de frunze de dafin.