Răceală, gripă sau Covid-19? Simptomele sunt asemănătoare. Iată cum faci diferența între ele!


  Febra apare în special la gripă și coronavirus
Febra apare în special la gripă și coronavirus

Odată cu primele frunze galbene și primele ploi de toamnă începe să-și intre în drepturi și sezonul virozelor respiratorii. Ne va curge nasul, vom tuși, vom avea febră și cu toții ne vom întreba dacă această stare de rău înseamnă răceală, gripă sau Covid-19. Simptomele celor trei afecțiuni sunt asemănătoare. Totuși, unele mici detalii fac diferența.

Situație sensibilă și incertă anul acesta, când sezonul de răceală și gripă se va suprapune peste pandemia de coronavirus. Ne vom mai trimite copiii la școală, vom mai merge la serviciu dacă tușim și ne doare capul? Ne tratăm cu ceaiuri sau sunăm la 112? Autoritățile se așteaptă ca centrele de testare și spitalele să fie luate cu asalt în lunile de toamnă. Totuși, înainte de a vă panica, încercați să faceți diferența dintre cele trei afecțiuni.  

Cum debutează 

Strănutul și rinoreea sunt semne de răceală
Strănutul și rinoreea sunt semne de răceală
 • Răceala debutează cu nas înfundat, strănut, ușoară stare de oboseală, durere și usturime în gât. Durează doar câteva zile (3-7) și în continuare se manifestă cu rinoree, tuse seacă. 
 • Gripa vine cu simptome mai puternice: febră de peste 39 de grade Celsius, frisoane, dureri mari de cap, dureri musculare, dureri în gât, tuse seacă și stare generală de rău. Pot apărea toate brusc, în același timp. 
 • Coronavirusul este imprevizibil. Poate debuta cu pierderea gustului și mirosului sau cu tuse și febră, ori doar cu o stare de oboseală inexplicabilă. Pe parcurs, simptome sunt vagi și variate, pot apărea doar unul, două sau mai multe în același timp: febră, tuse seacă, dificultăți de respirație, stare de oboseală, dureri musculare, pierderea gustului și mirosului, probleme digestive (greață, diaree). 

Evoluția bolii

 • Răceala se instalează treptat. Simți că ești pe punctul să răcești înainte de a-ți fi cu adevărat rău. În felul acesta, ai timp să iei măsuri. Ceaiurile, siropurile pe bază de plante, inhalațiile cu abur sunt suficiente pentru a te pune rapid pe picioare. 

Gripa debutează brusc cu febră, dureri de cap și stare generală de rău
Gripa debutează brusc cu febră, dureri de cap și stare generală de rău
 • Gripa lovește în forță, simtomele se instalează brusc, iar vindecarea este mai anevoioasă. Dacă nu e tratată cu seriozitate, pot apărea complicații. 
 • Coronavirusul este și la acest capitol imprevizibil și diferit de la persoană la persoană. Unii pot rămâne pe toată perioada cu simptome ușoare, în cazul altora apar complicații bruște, starea se poate modifica de la o oră la alta, cu perioadă de vindecare ce durează mai bine de 4 săptămâni. Mulți pacienți rămân și după vindecare cu oboseală și dificultăți de respirație. 

Coronavirusul te poate aduce la Terapie Intensivă
Coronavirusul te poate aduce la Terapie Intensivă

Asemănări între cele trei afecțiuni

Toate cele trei afecțiuni se transmit pe calea aerului, prin tuse, strănut, contactul cu suprafețe contaminate și apoi atingerea feței. Coronavirusul este extrem de contagios. 

Nu se tratează cu antibiotice. În caz de răceală și gripă este nevoie de antivirale, iar infecția cu Covid-19 implică o schemă de tratament personalizată, la recomandarea medicului.  

Toate aceste simptome trebuie analizate în context. Probabilitatea să fie vorba despre Covid-19 e mai mare în cazul în care știți să fi intrat în contact cu persoane infectate (în ultimele 14 zile), ați participat la adunări și activități cu un număr mare de oameni, nu ați purtat peste tot mască, la locul de muncă nu se iau toate măsurile de distanțare și protecție.   

Multe simptome sunt comune răcelii, gripei și coronavirusului
Multe simptome sunt comune răcelii, gripei și coronavirusului
bianca dragusanu niculae badalau gabi badalau jpeg
anisia gafton jpg
Florin Piersic Jr la 40 de intrebari cu Denise Rifai (1) Foto Kanal D JPG
culita sterp daniela iliescu jpg
cub anamaria prodan reghecampf png
cub brigitte pastramă png
george burcea in rolul lui lurch jpg
Potrivit declaraţiei de avere, Niculae Bădălău are aur şi diamante evaluate la 25 de mii de euro jpeg
niculae badalau foto marian iliescu
Gabriela Firea FOTO gov.ro
image
image
image
image
Supermarket FOTO Shutterstock jpg
Mersul trenurilor Brasov Bucuresti jpg
Potrivit declaraţiei de avere, Niculae Bădălău are aur şi diamante evaluate la 25 de mii de euro jpeg
Insula Ischia a fost lovită de ploi torențiale care au făcut prăpăd jpg
Jim Parums si fiica jpg
Suporteri Qatar la Cupa Mondială de fotbal 2022 FOTO Profimedia jpg