Realizare impresionantă pentru un spital mic în România: Transplanturi simultane de ficat şi plămân


    Rata de supravieţuire la pacienţii cu transplant de ficat este de 90% la 1 an şi de 70% la 5 ani
Rata de supravieţuire la pacienţii cu transplant de ficat este de 90% la 1 an şi de 70% la 5 ani

Viaţa a doi români s-a schimbat radical după ce medicii au descoperit că sunt compatibili pentru a primi ficat, respectiv plămân. Operaţia a avut loc în Bucureşti la Spitalul „Sfânta Maria”, fiind o premieră națională când un spital mic reușește această performanță.

Ficatul şi plămânul au fost prelevate marţi, la Sibiu, de la o pacientă de 38 de ani aflată în moarte cerebrală. Donatoarea este Ema Veţean, actriţă de la Teatrul din Sibiu, care, la 22 octombrie, a fost accidentată grav după ce a traversat neregulamentar, la ieşirea din localitatea Cristian. Ea a fost dusă în comă la spital, însă nu a mai putut fi salvată.

Două transplanturi simultan, la Bucureşti

Cei doi pacienţi erau pe lista de aşteptare de mai mult timp, însă tocmai acum au avut norocul să primească o nouă şansă la viaţă. Echipa care a realizat operaţiile s-au mobilizat exemplar şi astfel au reuşit să facă minuni.

„Este pentru prima dată în lume când un spital mic, de sub 300 de paturi, reușește o astfel de performanță. Îl felicit din tot sufletul pe Dl Profesor Narcis Copcă, managerul spitalului, și echipa sa. Sunt îngeri care fac minuni. Am fost mereu încrezătoare în medicii noștri și de aceea am investit, ca primar general, sume record în sănătate”, a transmis primarul Capitalei Gabriela Firea pe Facebook.

Echipa medicală de la Spitalul Sfanta Maria din Bucureşti
Echipa medicală de la Spitalul Sfanta Maria din Bucureşti

Edilul aminteşte că pe medicul Narcis Copcă mulți îl considerau aventurier și „chiar persoane care au condus Ministerul Sănătății l-au blocat sistematic, pentru că pacienții români să fie operați doar în străinătate, pe banii statului român.

Iată că se poate și la noi în țară, și la un spital public! Și se poate bine! Se salvează vieți chiar și atunci când alții nu mai dau acelor pacienți șanse. Echipa profesorului Copcă este, deja, la cel de-al 7-lea transplant de plămâni și al 50-lea de ficat”, aminteşte Gabriela Firea.

Cinci pacienţi salvaţi

La procesul de prelevare a organelor au participat echipe de medici din București - de la Spitalul Clinic Sfânta Maria, din Cluj-Napoca - de la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal respectiv din Croația - Klinicka bolnica Dubrava, Zagreb.

Echipa de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București, coordonată de către dr. Dragoș Chiriță au prelevat ficatul și plămânii, echipa din Cluj coordonată de către Dr. Dan Pop a prelevat rinichii donatorului iar cea din Croația, coordonată de către Dr. Robert Blazekovic, cordul donatoarei. De asemenea, a fost recoltată și corneea, de către o echipă de medici din Sibiu.

Citeşte şi: 

El este bărbatul care face primul transplant de plămâni din România

Cât de important este ca românii să doneze. Răspunsuri inedite oferite de Dr. Irinel Popescu

gabi badalau, alaturi de parintii sai jpg
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
cub andreea antonescu png
horoscop zilnic gemeni jpeg
rebeca pascu jpg
Mama lui Theo Rose și Teo Trandafir jpg
Chefi la cutite 4 Foto Antena 1 JPG
Regina Elisabeta a II a jpg
horoscop financiar 1 webp
proteste violente china covid noiembrie 2022 jpg
image
image
image
image
kiss FM jpeg
calendar ortodox 2021 29 noiembrie sfantul mucenic paramon png
Regina Elisabeta a II a jpg
gabi badalau, alaturi de parintii sai jpg
foto1 original reuniunea liderilor 28 noiembrie 2022 016 jpg
foto 9  pisanii (facebook) jpg