Reguli la masa de Crăciun ca să-ţi pice bine mâncarea
Deja ne facem aprovizionarea pentru masa de Crăciun, ne pregătim tăvile, reţetele, în curând va începe nebunia în bucătărie. Fripturi, cârnaţi, sărmăluţe, cozonaci... toate aceste bunătăţi ne vor bucura papilele gustative, dar ne vor pune la grea încercare stomacul, mai ales dacă am ţinut post.
Mesele copioase de Sărbători pot avea urmări neplăcute. Apare senzaţia de preaplin, greaţă, balonare, dureri abdominale. Pentru a evita ca mâncarea să-ţi pice greu, medicul Fares, Carmen Nonn, îţi dă 10 sfaturi pe care e bine să le respecţi la masă.
Dacă ai ţinut post, fă treptat trecerea de la vegetale la carne şi mâncăruri grele, pentru a-i da organismului ocazia să se reobişnuiască.
Oricât de gustoase ar fi bucatele, cunoaşte-ţi limita, nu mânca până nu mai poţi deoarece o cantitate mare de alimente va rămâne blocată în stomac. Ridică-te de la masă atunci când simţi că parcă ar mai fi, totuşi, loc de ceva. Sau fă pauze de cel puţin 15 minute între felurile de mâncare care conţin carne şi grăsimi, ca să nu îngreunezi digestia.
Atenţie cum combini alimentele! Evită să te îndopi la aceeaşi masă cu sărmăluţe, jumări, şoric, fripturi, sosuri şi alte alimente greu digerabile, picante, dar şi cu băuturi carbogazoase, alcool, dulciuri în exces. Nu mânca fructele după carne şi sarmale, ca desert, pentru că ele se vor digera ultimele şi, stând atât de mult în stomac, vor fermenta.
Nu mânca prea repede şi mestecă suficient fiecare îmbucătură, în caz contrar, se reduce cantitatea de sucuri digestive şi alimentele se vor digera într-un timp mai îndelungat.
Nu vorbi mult în timpul mesei, pentru că vei înghiţi aer, care va provoca balonări. Şi dacă sorbi supa aduci aer în stomac.
Nu bea lichide în timpul mesei (apă, sucuri) pentru că acestea diluează sucurile gastrice şi digestia nu va mai avea loc aşa cum trebuie.
Nu te ridica de la o masă îmbelşugată imediat după ce ai terminat din farfurie. Ideal ar fi să stai o jumătate de oră pe scaun, să laşi mâncarea “să se aşeze”.
Pentru a evita indigestia, mestecă, după masă, seminţe de cardamon, chimen sau fenicul, recunoscute pentru puterea lor de a stimula sucurile gastrice şi a facilita digestia.
Alte remedii naturiste care ajută digestia sunt: scorţişoara, cuişoarele, mărarul chimenul, pe care le poţi folosi sub formă de tincturi, dar şi de condimente în felurile de bază, deserturi sau băuturi. Trebuie să mai ştii că ananasul, merele şi portocalele ajută foarte mult digestia.
Ceaiuri bune după masă
După masă, te mai poţi relaxa în compania unui ceai medicinal digestiv. Cel de ghimbir tratează arsurile la stomac, durerile abdominale, balonarea şi gazele, cel de muşeţel stimulează secreţia sucurilor gastro-intestinale, cel de mentă taie greaţa, reduce gazele, iar cel de rozmarin stimulează şi normalizează digestia. Ingredientele se pot combina. “Un ceai bun pentru digestie uşoară cumulează acţiunile fructelor de fenicul cu al fructelor de anason, al frunzelor de mentă cu al celor de rozmarin şi, împreună cu busuiocul şi lemnul dulce sunt binevenite după mesele copioase, în caz de digestie lentă sau indigestie”, spune Carmen Nonn.
-Ceai Digestiv Fares cu flori de muşeţel, fructe de anason, de fenicul şi coada şoricelului, preţ 7,08 lei
-Ceai Digestie Uşoară, cu fructe de fenicul, de anason, busuioc, frunze de rozmarin, mentă etc., 5,07 lei, pe fares.ro.
-Ceai verde Belin, preţ 40 g, 2,4 – 2,9 lei
-Ceai bio de ghimbir, lămâie şi mentă, 30 g, preţ 16 lei, pe napati.ro
-Ceai de muşeţel Plafar, calmant pentru stomac, 50 g, preţ 5,9 lei.