Remedii verzi pentru orice fel de tuse

Ultima actualizare:

    PinFoto: pixabay.con
PinFoto: pixabay.con

În funcţie de cauzele care o stimulează, de tipul infecţiei sau de ritmul în care evoluează, tusea este de mai multe feluri. Este vorba de tusea umedă sau productivă, de tusea uscată (seacă) şi de cea convulsivă.

Prin tuse, organismul se străduieşte să elibereze căile respiratorii de mucusul cu efecte iritante şi sufocante. 

Tusea umedă

Tusea umedă sau productivă este de obicei însoţită de mucus şi secreţii aflate la nivelul traheei şi plămânilor. În acest caz, ciuboţica-cucului este un remediu benefic.

Ciuboţica-cucului –un calmant pentru tusea umedă

Datorită substanţelor componente-saponine, acid salicilic, săruri minerale şi un compus aromatic asemănător camforului, ciuboţica-cucului vine în ajutorul multor categorii de bolnavi. Îndeosebi în timpul virozelor, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă ca acestă plantă, apreciată foarte mult în toată Europa, să nu lipsească din tratamentul zilnic, deoarece este eficientă în afecţiunile pulmonare, stimulează tusea productivă şi elimină secreţiile din alveole. De asemenea, în anotimpul virozelor, în cazul bolnavilor cu afecţiuni cronice, ciuboţica-cucului s-a dovedit şi un protector al inimii, cu efect benefic în inflamaţia miocardului. Şi pentru persoanele care se confruntă cu ameţeli, insomnii, tulburări digestive, migrene şi afecţiuni renale, terapia cu ciuboţica-cucului este un remediu foarte bun.

Ceaiul din flori are proprietăţi sudorifece, sedative, cicatrizante, hemostatice şi antispastice. Tratamentul este contraindicat femeilor însărcinate, persoanelor care folosesc medicamente anticuagulante şi sunt alergice la aspirină.   

Infuzia: Se prepară din florile şi tulpinile plantei (câte o lingură de plantă la o cană cu apă). Ceaiul trebuie să clocotească timp de trei minute. După alte trei minute de infuzare, ceaiul se strecoară. În funcţie de afecţiune, zilnic se consumă câte două-trei  pe zi.     

Siropul : Se prepară un decoct din trei linguri de plantă care se fierbe într-un litru de apă, timp de 10 minute. Apoi se strecoară lichidul, se adaugă un kg de zahăr şi amestecul se pune din nou la fiert, la foc potrivut, până se îngroaşe. Se adaugă sucul unei lămîi şi se lasă să mai clocotească două minute. Zilnic, se consumă câte două linguri de sirop ca atare sau adăugat în ceai până la vindecarea tusei.

Pinul are acţiune antiseptică

„Datorită substanţelor active pe care le conţin mugurii (răşini, ulei eteric, principii amare, flavonoizi, vitamina C şi pinosalvină –un compus cu proprietăţi bactericide  şi tuberculostatice, prezent în frunze) pinul este eficient mai ales în tratamentul afecţiunilor respiratorii, renale şi în reumatism”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Infuzia din muguri de pin este indicată în tratarea bolilor respiratorii-bronşite cronice şi în laringite. De asemenea, acest remediu calmează durerile reumatice şi inflamaţiile pulmonare şi este un bun dezinfectant pentru aparatul respirator.  Un studiu recent a demonstrat că această infuzie are efecte antispastice, antimicrobiene şi fluidifică secreţiile bronşice.

Infuzia din muguri de pin se prepară dintr-o linguriţă de muguri zdrobiţi care se infuzează într-o cană de 250 ml cu apă clocotită, timp de 15 minute. 

Şi din frunzele pinului (numite ace) se face, în acelaşi mod, o infuzie folosind însă două linguriţe de plantă. Acest remediu este recomandat în tuberculoză, deoarece are calităţi antiinflamatoare şi descongestionante.  

Tusea uscată

Tusea uscată sau seacă se manifestă în faza de debut a bolilor respiratorii fiind provocată de iritaţiile mucoaselor care căptuşesc căile respiratorii. Acest tip de tuse nu este însoţită de expectoraţie şi din această cauză durează un timp mai îndelungat. Crizele tusei uscate atât de obositoare se manifestă ziua sau sau noaptea la scurte intervale de timp. În tratarea acestui tip de tuse, specialiştii recomandă tratamentul cu plante cu proprietăţi antispastice, antibiotice şi care au un puternic efect calmant, sedativ şi emolient.

Teiul calmează tusea uscată


    Flori de teiFoto: pixabay.com
Flori de teiFoto: pixabay.com

Substanţele active din compoziţia florilor de tei: acetilcolina, flavonoidele, saponinele şi uleiul volatil (cel care răspândeşte mirosul atât de plăcut) sunt aliaţi de seamă în combaterea infecţiilor respiratorii, însoţite de stări febrile.

De asemenea, este incontestabil efectul sedativ al infuziei de tei în numeroase afecţiuni: tulburi de somn şi inflamaţii ale mucoasei bucale. În acelaşi timp, pe lângă efectul sedativ, florile de tei, aceste vedete  în rândul plantelor tămăduitoare, se remarcă şi prin acţiunea antiinflamatoare, antitermică, sudorifică şi emolientă.

Levănțică+mentă, un ceai excelent care atenuează tusea uscată

Pentru a trata sâcâitoarea tuse uscată, fitoterapeuţii europeni recomandă  o infuzie eficientă care atenuează tusea uscată. Licoarea binefăcătoare se preparată dintr-un amestec de plante: levănţică şi mentă. Levănţica linişteşte iritaţiile căilor respiratorii, în timp ce menta dezinfectează şi reduce inflamaţiile.  

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plante -un amestec din  mentă şi levănţică ( în cantităţi egale) care se infuzează în 250 ml de apă clocotită timp de zece minute. Se recomandă câte două căni de infuzie pe zi, până la vindecare. 

Tusea convulsivă

Tusea convulsivă, denumită popular "tuse măgărească", are un caracter infecţios şi este întâlnită frecvent la copii. Deoarece tusea convulsivă este provocată de o infecţie, acest tip de tuse este contagioasă. În acest, caz, perioada de incubaţie a virusului este de 7-14 zile .

La început, tusea convulsivă debutează cu inflamaţia căilor respiratorii şi crize puternice de tuse spastică , frecvente mai ales noaptea. Aceste crize epuizante sunt provocate de acumularea în bronhii a  cantităţilor foarte mari de secreţii vâscoase, care trebuie  eliminate pentru a preveni asfixierea şi voma. În cazul copiilor cu o vâstă sub 2 ani, tusea convulsivă este o boală foarte gravă.

Tusea convulsivă trebuie tratată cu leacuri naturiste  care să acţioneze ca antiinflamatoare pentru căile respiratorii şi ca emoliente  care să fluidieze secreţiile. Dintre remediile indicate în tratamentul tusei convulsive, terapeuţii recomandă : Uleiul de mentol, renumit pentru efectul antiseptic, antiinflamator şi calmant al crizelor puternice de tuse, dar şi Uleiul de eucalipt, recunoscut pentru puterea sa antimicrobiană şi antiinflamatoare de a calma accesele obositoare ale tusei. Aceste uleiuri întăresc şi sistemul imunitar care să prevină complicaţiile specifice  maladiilor respiratorii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trump vs  Biden FOTO gettyimages webp
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
apartament pixabay jpg
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net