Remediile cu busuioc ţin bolile departe


    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Condiment şi plantă biblică deopotrivă, busuiocul are numeroase întrebuinţări medicinale. Revista “Click! pentru femei” îţi spune la ce te ajută leacurile cu această plantă aromată.

Originar din India, busuiocul ajută la combaterea stresului şi a problemelor digestive, fie că este folosit în infuzie, fie sub formă de ulei esenţial ori pulberi.

Decoct

Pentru uz intern, în caz de probleme gastro-intestinale sau leziuni bucale, poţi prepara un decoct din 2 linguri de rădăcină de busuioc mărunţită la 500 ml de apă clocotită. Continui fierberea încă 2 minute la foc scăzut, apoi iei vasul de pe foc, acoperi şi laşi 15 minute. Bei din lichidul călduţ în 3-4 reprize, în decursul unei zile.

Ceai

Prepari ceaiul de busuioc dintr-o lingură de frunze şi flori la o cană cu apă şi îl bei, de obicei, după mesele principale ale zilei, împotriva  guturaiului, a gripei, a tusei, a infecţiilor urinare ori  a bronşitei acute. Poţi îndulci cu miere, dar nu atunci când este fierbinte, pentru că mierea devine toxică. 

Pulbere 

Pulberea se prepară prin râşnirea busuiocului uscat. Se poate pune sub limbă sau se înghite cu puţină  apă sau ceai. Pentru balonare, anorexie, colită, vomă ori afecţiuni pe fond de stres, iei pulbere de frunze de busuioc uscate, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea de busuioc proaspăt măcinată din inflorescenţe, în doze de 2-3 ori pe zi, în amestec cu miere se recomandă pentru impotenţă sau frigiditate. Se face o cură de o lună cu 1-2 săptămâni pauză.

Macerat

Se prepară din busuioc proaspăt, câteva rămurele la un litru de apă, care se lasă la macerat 12 ore la temperatura camerei. Se strecoară şi se bea pe tot parcursul zilei. Se bea pentru prevenirea îmbătrânirii premature, pentru menţinerea vitalităţii şi se face cură de minimum 2 luni pe an, câte 2-4 căni pe zi. 

Ulei

Pui o mână de frunze de busuioc uscat în 500 ml de ulei şi laşi în loc însorit timp de două săptămâni. Strecori. Uleiul obţinut e bun pentru masaj, pentru inhalaţii, dar se administrează şi pe cale internă, câte zece picături de trei ori pe zi, pentru afecţiuni digestive. Se recomandă în anxietate, în depresii, pentru oboseală, insomnii, migrene ori tensiune nervoasă.

avalansa cabana capra FOTO IPJ Arges jpg
Lucianna Vagneti Lucianna Vagneti jpeg
horoscop 18 noiembrie jpg
Tinere imbracate la moda - fashion - branduri de lux - haine FOTO Shutterstock
monica belluci si deva
Robert Moscalu jpeg
Hagi, Getty jpg
calendar ortodox 2021 5 februarie sfanta mucenita agata icoana de sorin vintzeanu jpeg
image
image
image
image
image
image
avalansa cabana capra FOTO IPJ Arges jpg
calendar ortodox 2021 5 februarie sfanta mucenita agata icoana de sorin vintzeanu jpeg
fumat , alcool, jpg
FotoJet (6) jpg
salariu copy jpeg
cluj napoca 2126987 1920 jpg