Riscurile consumului de pâine în exces. De ce să eviţi acest aliment

image
Riscurile consumului de pâine în exces, deloc de neglijat

Mulţi dintre noi nu ne putem imagina viaţa fără pâine, chiar dacă ştim că acest aliment, de bază în alimentaţia românilor, nu este deloc sănătos. Iată care sunt riscurile consumului de pâine în exces.

Românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din Europa, cu o medie de 97 de kilograme pe an, pe cap de locuitor. La polul opus, de află englezii, care mănâncă doar 14 kilograme anual. Riscurile consumului de pâine în exces nu sunt deloc de neglijat, mai ales că multe sortimente aflate pe piaţă conţin substanţe chimice, pe lângă ingredientele de bază.

Riscurile consumului de pâine în exces - de la îngrăşare la cancer

În termeni comuni, se ştie că pâinea îngraşă, acesta fiind şi motivul pentru care multe persoane aleg să renunţe la acest aliment. Însă, pe lângă riscul asupra siluetei, consumul de pâine dăunează şi sănătăţii.

Riscurile consumului de pâine în exces. Amidonul folosit la fabricarea pâinii intră în fluxul sanguin sub formă de glucoză, ceea ce duce la creşterea nivelului de zahăr din sânge. Din acest motiv, se recomandă ca persoanele bolnave de diabet să evite consumul de pâine, dar nici cele sănătoase nu trebuie să facă exces.

Printre riscurile consumului de pâine în exces se numără şi acţiunea amelioratorilor din acest aliment asupra tractului digestiv. O pâine poate conţine chiar şi 34 de aditivi alimentari, ceea ce dăunează grav rinichilor şi poate provoca chiar cancer, potrivit ultimelor studii.

Riscurile consumului de pâine în exces - ingrediente "ascunse" folosite de producători

Multe sortimente de pâine pe care le găsim în supermarketuri conţin ingrediente care pot păcăli consumatorul. Făina albă de grău este albită chimic, în pâinea neagră nu există nici un gram de făină neagră, producătorii folosind coloranţi şi stabilizatori pentru a obţine o nuanţă şi o aromă îmbietoare.

Riscurile consumului de pâine în exces. De asemenea, pâinea conţine sirop de fructoză şi E-uri care pot dăuna grav sănătăţii. Acidul ascorbic, acidul citric şi maltodextrina sunt doar câteva dintre ele.

Nu trebuie neglijată nici cantitatea de sare folosită la prepararea pâinii.

Riscurile consumului de pâine în exces. Dacă nu este consumată cu moderaţie, sarea devine un adevărat duşman al organismului prin favorizarea hipertensiunii, a osteoporozei, a cataractei şi chiar a cancerului de stomac.

Sare pe care o conţine pâinea este "mascată" de zahăr, astfel că un consumator nu-şi dă seama de

cantitatea exactă pe care o mănâncă mai ales că, pe lista de ingrediente, acest lucru nu se precizează.

Aşadar, pentru a evita riscurile consumului de pâine în exces este bine să fiţi, la fel ca în cazul multor alimente, moderaţi. Evitaţi să consumaţi pâine zilnic, mai ales în combinaţie cu alte alimente bogate în carbohidraţi.

cub andreea berecleanu eva zaharescu png
cub ionita si viorica de la clejani (1) png
andreea mantea 2 JPG
FotoJet (1) jpg
Funeralii Alexandru Arșinel FOTO Inquam / George Călin
jlo alex rodriguez gettyimages 1131935237 jpg jpeg
image png
Camilla Parker si Regele Charles jpeg
Șoșoacă la protestul AUR Piața Victoriei 2 octombrie 2022 FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Lula da Silva FOTO ft.com
image
image
image
image
farmacie baza jpeg
alexandru arsinel jpeg
image png
Funeralii Alexandru Arșinel FOTO Inquam / George Călin
cub arsinel fii png
1 cum sa te pregatesti de toamna jpg jpeg