Roşiile, ideale pentru stomac

7 august 2013
article img

Foarte bogate în vitamine, roşiile n-ar trebui să lipsească vara din meniu! Dr. Ovidiu Bojor, specialist în fitoterapie, vorbeşte pe larg în cărţile sale despre beneficiile pe care tomatele le aduc sănătăţii.

article img

Planta este originară din Peru, unde era cultivată în grădinile aztecilor.

Numele ei a rămas „tomata". Ca şi în cazul altor plante, în patria de origine tomatele au fost folosite iniţial în scop medical.

Tomatelor li se spune la noi „roşii". Culoarea roşie se datorează prezenţei carotenoidului licopină, uşor absorbit de organism, un antioxidant eficient, care apără corpul de radicalii liberi (vinovaţi de fenomenul îmbătrânirii), în special în asociere cu vitaminele E şi C.

Prin consumul de tomate se realizează o micşorare a vâscozităţii sângelui şi, prin aceasta, o reducere a riscului de tromboză şi ateroscleroză, ca şi o ameliorare a afecţiunilor vasculare.

Tomatele sunt utile în hipoaciditate şi în atonia stomacului, stimulând secreţia de suc gastric. Ele stimulează, de asemenea, secreţia pancreatică.

Fiind uşor laxative şi diuretice, cu eliminare de uraţi, tomatele sunt utile în azotemie şi litiază urică. În acelaşi timp, din cauza conţinutului ridicat de oxalaţi, tomatele sunt contraindicate în tendinţele de litiază oxalică.

Conţinutul ridicat în vitamine recomandă tomatele în hipovitaminoze, iar valoarea nutritivă redusă - în curele de slăbire.

În cosmetică, tomatele sunt foarte active în curăţirea tenurilor grase, cu puncte negre. Sub formă de lapte nutritiv (50 ml suc de tomate, o linguriţă de glicerină şi un vârf de cuţit de sare), catifelează mâinile şi atenuează sau îndepărtează iritaţiile produse de detergenţi.

article img

Mai multe informaţii, în cartea „Sănătate prin seminţe”, Editura Fiat Lux, telefon: 021-331.68.94 şi 0723.327.124