Roşiile tratează transpiraţia în exces
Cei care transpiră abundent şi suferă de la căldură au, vara, o mare problemă. Se fac lac de sudoare imediat ce ies din casă, iar până la sfârşitul zilei, oricât s-ar spăla, ajuns să emane un miros înţepător. Lucru neplăcut atât pentru ei, cât şi pentru cei din jur. Din fericire, şi transpiraţia are leac.
Transpiraţia reprezintă un proces normal, fiziologic, cu rol în reglarea temperaturii corpului. Atunci când este în exces, poartă numele de hiperhidroză, iar cauzele sunt multiple: boli tiroidiene, modificări hormonale, diabet zaharat, infecţii, kilogramele în plus, dar şi şocurile emoţionale, stresul sau anxietatea. E greu de spus cât e normal să transpiri. Trebuie luate în calcul atât temperatura exterioară, tipul de efort efectuat, cât şi vârsta şi masa corporală a persoanei în cauză. Dacă ţi se pare că transpiri mai mult decât cei din jur sau nu-ţi place sub nicio formă să simţi umezeala pe haine, apelează la soluţiile de mai jos. Medicul dermatolog Adina Dobriţoiu (www.dermatologie-online.ro) ne răspunde la 6 întrebări despre cum se poate controla acest fenomen.
De ce apare mirosul neplăcut?
Umezeala favorizează macerarea celulelor pielii şi antrenează dezvoltarea bacteriilor care, în timp, încep să emane miros neplăcut.
Ce alimente îl agravează
Pe de altă parte, şi anumite alimente pot agrava mirosul, spre exemplu ceapa, usturoiul, cafeaua în exces, alcoolul sau mâncărurile picante. În afară de bacterii şi de alimentaţie, o altă cauză este încetinirea metabolismului. Din acest motiv bătrânii, spre exemplu, au un miros specific.
Ce e bine să mănânci
Ca regim alimentar în tratamentul hiperhidrozei, e indicat consumul de alimente bogate în calciu şi vitamina B. Pepenele roşu, migdalele, soia, dar mai ales roşiile au puterea de a regla sudoraţia. Ceaiurile de mentă şi de salvie ajută şi ele la modificarea mirosului neplăcut şi la diminuarea transpiraţiei.
Există şi metode medicale
Cei care vor să scape definitiv de această problemă, pot apelea la câteve metode medicale. Cea mai sigură şi mai rapidă e injectarea cu toxină botulinică în zonele afectate (axilă, palme, tălpi). Această substanţă acţionează prin blocarea transmiterii impulsului nervos către glandele sudoripare, iar cantitatea de transpiraţie este diminuată. Efectul durează 6-9 luni. O altă metodă este este iontoforeza, prin care, cu ajutorul curentului electric, se administrează o substanţă ionizantă la nivelul glandelor sudoripare, blocându-le. Alte metode, mai radicale, presupun extirparea glandelor sudoripare sau înlăturarea unor ganglioni paravertebrali.
Ce să aplici local
Deodorantele şi antiperspirantele sunt cele mai eficiente şi mai la-ndemână metode, cu rezultate imediate. Diferenţa dintre ele este că primele schimbă mirosul, dar nu afectează cantitatea de transpiraţie, iar cele din urmă reduc cantitatea. „Antiperspirantele au proasta reputaţie că, folosite fără pauză, pot produce cancer mamar, însă acest lucru nu e dovedit”, spune medicul dermatolog.
Când să aplici
Produsele nu trebuie aplicate după epilat, pentru a nu irita pielea. Cel mai bun moment ar fi seara deoarece pe timpul nopţii secreţia sudoripară este mai scăzută, iar şansa de a se fixa mai bine antiperspirantul este mai mare.
Pe piaţă se găsesc produse cosmetice care combină proprietăţile antiperspirantelor cu cele ale deodorantelor, pentru a ajuta atât la diminuarea transpiraţiei, cât şi la ameliorarea mirosului.
Noua gamă Lady Speed Stick Pro 5 în 1 conţine antiperspirant stick solid, gel sau deodorant şi are la bază un sistem ce permite pielii să rămână uscată întreaga zi. Preţuri cuprinse între 8 şi 12 lei. Pentru bărbaţi există Mennen Speed Stick.
Deodorant cremă antiperspirant, hidratează mai mult decât alte formule, 9,9 lei, la Oriflame
Deodorante antiperspirante Dove GoFresh Revive (spray şi roll-on) oferă protecţie împotriva transpiraţiei, lăsând pielea catifelată. Preţ 13,14 lei fiecare. Gama conţine şi gel de duş (18,9 lei)
Roll-on antiperspirant cu muşeţel şi rozmarin BIO, 17,9 lei, pe life-care.com
Deodorant roll-on cu ceai verde, nu conţine parabeni şi săruri de aluminiu, 10,5 lei, la Yves Rocher