Salcia albă, un foarte bun antiinflamator
Salcia albă este una dintre primele plante care înverzeşte primăvara. Acum este momentul să faceţi provizii cu ramuri tinere de salcie pentru farmacia casei.
Cunoscută sub numele de aspirină naturală, salcia albă are efecte terapeutice asemănătoare cu acidul acetilsalicilic. Datorită substanţelor active conţinute în scoarţă (compuşi salicilici, taninuri, ceară, oxalaţi şi răşini), salcia are proprietăţi antireumatice, antiinflamatoare, analgezice, sedative, astringente şi hemostatice.
„Preparatele din scoarţă de salcie sunt eficiente în tratamentul afecţiunilor reumatice, în insomniile pe fond nervos, în stări de iritabilitate nervoasă şi în anxietate. În acelaşi timp, infuzia, tinctura şi decoctul, preparate din scoarţă de salcie, calmează durerile cauzate de crizele biliare, dar şi starea de agitaţie provocată de abstinenţă în cazul alcoolicilor", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Infuzia se obţine din două linguriţe cu scoarţă de salcie uscată şi dintr-o cană cu apă fierbinte. Ceaiul se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară şi se consumă îndulcit cu puţină miere. Pentru tratarea inflamaţiilor se consumă câte două căni pe zi.
Tinctura, procurată de la magazinele naturiste, este indicată pentru tratarea anxietăţii, gripei, rinitei sau pentru tratarea insomniei. Se administrează câte 20 de picături, de trei ori pe zi, diluate în ceai.