Sarcina toxică. Riscuri, simptome, remedii

Ultima actualizare:

    Starea de rău în sarcina toxică durează uneori până la nașterea copilului
Starea de rău în sarcina toxică durează uneori până la nașterea copilului

Cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei este atunci când își poartă pruncul în pântece. Pentru unele viitoare mămici, însă, cele câteva luni de graviditate se pot transforma într-un coșmar, dacă au parte de o sarcină toxică. Click! îți spune care sunt simptomele sarcinii toxice, riscurile și remediile.

Sarcina toxică, cunoscută și sub denumirea de disgravidie sau hiperemesis gravidarum, reprezintă o afecțiune cu care se confruntă 2-3 femei din o sută de gravide. Așa după cum îi spune și numele, sarcina toxică nu este o sarcină obișnuită, ci viitoarea mămică se confruntă cu diverse probleme de sănătate, îndeosebi în primiul trimestru.

Simptomele sarcinii toxice

Unul dintre cele mai clare semne că suferi de sarcină toxică este pierderea vizibilă în greutate, însă cel mai sigur mod de a confirma diagnosticul este prin testele de sânge care arată dezechilibrele din organism.

La femeile care au o sarcină toxică greața și vărsăturile, pe care multe femei le au în primele luni, sunt mult mai intense decât nivelul de suportabilitate.

Aceste simptome ale sarcinii toxice duc la deshidratare, de multe ori ajungându-se la internarea în spital, la supraveghere medicală pe perioade mai lungi și la urmarea unui tratament pe durata primului trimestru. Unele gravide au zile în care nu reușesc nici să bea apă, de mâncare nemaifiind vorba.

Cel mai frecvent, femeia se confruntă cu stări specifice perioadei, între a 4 și a 16-a săptămână de sarcină. În sarcina toxică, însă, uneori se ajunge și la 30-40 de episoade de vărsături într-o singură zi.

Alte simptome ale sarcinii toxice includ oboseală, insomnie, dureri abdominale și oligurie (micșorarea volumului de urină eliminată în 24 de ore).

Netratată, sarcina toxică duce la pierderea de kilograme, tensiune arterială scăzută, dezechilibre metabolice, tahicardie și, în cazurile cele mai grave, la halucinații. Gravidele cu această problemă se tem permanent să nu piardă sarcina, iar riscul este real în multe cazuri.

Cauzele sarcinii toxice

Medicii sunt de părere că sarcina toxică ar putea fi cauzată de schimbările produse în organism de hormonii sarcinii. Alți factori pot fi atât de ordin intern, cât și extern:

# Vârsta femeii - când sarcina apare după 35 de ani, riscul este mult mai ridicat;

# Sarcină multiplă - dacă mama așteaptă gemeni sau tripleți, este mai probabil să aibă sarcină toxică;

# Disfuncții hepatice și digestive;

# Rh-ul negativ al gravidei;

# Alimentația necorespunzătoare sau bogată în grăsimi;

# Predispoziție familială - dacă mama sau bunica au avut sarcină toxică, riscul ca aceasta să fie moștenită de gravidă cresc simțitor.

# Bolile de ficat;

# Răul de mașină sau de mișcare, în general.

Riscurile sarcinii toxice

O sarcină toxică poate pune în pericol viața bebelușului, dar și pe cea a mamei. Pentru că viitoarea mămică se confruntă cu grețuri și vărsături în mod frecvent, fătul nu primește substanțele nutritive de care are nevoie pentru a se dezvolta. În plus, starea de rău fiind accentuată, organismul mamei devine vulnerabil, iar în cazul în care aceasta nu acordă atenție respectivei probleme, există riscul ca ea să își piardă viața.

În cazul în care viitoarea mamă este diagnosticată cu o sarcină toxică, se recomandă odihna, o alimentație sănătoasă și o hidratare corespunzătoare. În plus, o astfel de sarcină trebuie monitorizată în permanență, medicul fiind cel care decide ce tratament trebuie administrat, în funcție de fiecare caz în parte.

Dacă ai o sarcină toxică, medicul îți va recomanda probabil un regim alimentar specific, anti-vomitive și, dacă este cazul, vei fi hidratată în spital, prin perfuzii.

Gravida cu sarcină toxică are nevoie de o reechilibrare metabolică fără de care și ea, și fătul pot avea de suferit. Majoritatea gravidelor răspund bine la schimbarea de mediu și la tratamentul prescris. În general, grețurile sunt asociate cu primul trimestru de sarcină. Începând cu luna a patra, de regulă, gravidele încep să se simtă bine, să ia în greutate și chiar să aibă un libido crescut. Dar fiecare femeie este diferită și fiecare sarcină este o experiență aparte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net