SARS–CoV–2, de zece ori mai mortal decât virusul gripal. Ce au descoperit specialiștii la șase luni de la declanșarea pandemiei

Ultima actualizare:
În Statele Unite, unde virusul face ravagii, departamentele de triaj sunt mereu pline
În Statele Unite, unde virusul face ravagii, departamentele de triaj sunt mereu pline

Continuă să rămână o necunoscută! Considerat la început drept un virus respirator obişnuit, SARS - CoV - 2 s-a dovedit mult mai periculos decât fusese estimat iniţial de specialişti, mai ales pentru pacienţii care suferă de boli cronice. Acum, COVID-19 are peste 30 de simptome identificate şi încă multe secrete.

„Există mult fum. Avem nevoie să ne lămurim de unde vine focul”, a rezumat profesorul Michael Wilson, cercetător ştiinţific în neuroştiinţe la University of California San Francisco (SUA), cunoştinţele referitoare la noul coronavirus. 

Nu mai puţin de 30 de simptome

Universitatea a publicat un articol intitulat „Noi am crezut că era doar un virus respirator. Ne-am înşelat”, care arată cum au evoluat informaţiile despre infecţia cu SARS – CoV – 2. Când noul coronavirus şi-a făcut apariţia în SUA, medicii căutau trei simptome: febră, tuse şi respiraţie scurtă. Pe măsură ce numărul de infectări a crescut, lista simptomelor s-a tot lungit. Unii pacienţi au experimentat pierderea mirosului şi a gustului. Alţii s-au trezit cu greaţă şi diaree, cu ficatul şi rinichii distruşi. Durerile de cap, erupţiile cutanate, umflăturile şi infarctele au completat lista, în timp ce alte persoane infectate nu aveau simptome. Clinicienii au adunat informaţii care descriau mai mult de 30 de simptome. S-a mai stabilit că virusul are o abilitate mare de a pătrunde în celulele din nas şi din gât, unde se înmulţeşte şi apoi se răspândeşte în tot organismul. 

Masca de protecţie, fundamentală

În primele zile, febra pare să fie simptomul cel mai prezent, alături de tusea productivă, la care se adaugă pierderea gustului şi a mirosului. Studiul arată că 53% din cei infectaţi nu au avut niciodată vreun semn de boală. Potrivit cercetătoarei Monica Gandhi, de la Universitatea din San Francisco, dacă s-ar face o testare în masă a celor 300 de milioane de americani, rata infecţiei asimptomatice ar fi undeva între 50 şi 80% din cazuri. „Milioane de oameni ar putea răspândi virusul fără să ştie”, subliniază doctoriţa Gandhi. Ea spune că transmiterea asimptomatică este călcâiul lui Ahile şi că purtarea măştii de protecţie e fundamentală. 

Consecinţe grave asupra inimii

Max Krummel, profesor la aceeaşi universitate californiană, avertizează că rata mortalităţii în cazul noului coronavirus pare să fie de zece ori mai mare decât a virusului gripal. Multe decese nu sunt legate de SARS – CoV - 2 în sine, ci de răspunsul imun foarte puternic, observă medicul american. Un studiu al acestuia arată că pacienţii care decedează o fac, cel mai adesea, în a 19-a zi de infecţie, după ce dezvoltă pneumonii severe. Mulţi pacienţi cu forme grave sunt obezi, diabetici şi hipertensivi. Totodată, numărul mare de pacienţi cu COVID  - 19 care au dezvoltat probleme cardiace – slăbiciune musculară, aritmii, atacuri de cord – i-a uimit pe clinicieni. „Nu suntem obişnuiţi ca virusurile respiratorii să aibă consecinţe atât de grave asupra inimii”, explică Gregory Marcus, medic cardiolog. Factorii de riscAdrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Naţional „Matei Balş” din Bucureşti, afirmă că, potrivit datelor actuale, 80% din formele de COVID - 19 sunt asimptomatice ori uşoare şi 20% sunt forme medii, din care 5% sunt pacienţi cu forme critice. „Formele medii şi severe apar cu o mare probabilitate la cei care au factori de risc – boli cronice, vârstă, sarcină. Nu există nici o dovadă ştiinţifică, în prezent, care să spună că virusul a devenit mai agresiv”, completează infecţionistul pentru adevarul.ro.

Sechelele, recuperate greu

„COVID - 19 nu mai pare o răceală când apar tulburările digestive, respiratorii severe, neurologice. Am constatat cât de mult îţi trebuie să poţi recupera din aceste sechele cu care rămân şi tinerii, şi bătrânii care scapă cu viaţă. Pentru că scapă cu viaţă suficienţi, nu putem spune că virusul omoară tot ce-i iese în cale”, atrage atenţia medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti. “Rezultatul autopsiilor ar putea să mai arate multe surprize. Ultima informaţie, pe care o am de la profesorul Emanoil Ceauşu, colegul meu de la Spitalul «Victor Babeş», şi pe care a preluat-o dintr-o lucrare de specialitate, este că virusul produce modificări pe fibra musculară cardiacă – senzaţia este că o secţionează –, ceea ce explică de ce unii pacienţi cad seceraţi de infarct. De asemenea, infecţia determină apariţia trombozelor, care pot duce la infarcte cardiace, cerebrale sau mezenterice”, încheie doctorul Emilian Imbri.

Flash News

CLASAMENT. Capitala rămâne pe prima poziție privind numărul de noi infectări. De duminică până ieri, în Bucureşti au fost înregistrate 132 de noi cazuri, iar totalul îmbolnăvirilor, de la începutul pandemiei, se ridică la 7.454. Judeţul Prahova se află pe locul doi, cu 60 de noi infectări (în total, 2.692 de cazuri). Pe locul trei se situează Vrancea, cu 47 de noi cazuri în 24 de ore (în total, 2.022 de cazuri). Cinci judeţe nu au înregistrat nici un caz în ultimele 24 de ore: Covasna, Harghita, Satu Mare, Caraş-Severin şi Sălaj. DECES. Cea mai veche asistentă de la Secţia Chirurgie a Spitalului Județean din Slatina a murit ieri dimineață. Asistenta medicală a fost internată la Slatina, de pe 25 iulie, alături de alte colege, iar starea ei s-a agravat. Femeia a fost transferată la ATI, unde a survenit decesul. Pensionară din martie, ea decisese să continue activitatea la spital în baza unui contract pe perioadă determinată. Asistenta suferea de hipertiroidism, hipertensiune arterială şi diabet.PRIORITĂȚI. România s-a înscris pe lista ţărilor care vor primi vaccin împotriva noului coronavirus, când acesta va fi pus pe piaţă. Precomanda ţării noastre este de 10 milioane de doze. Profesorul Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, susţine că dozele vor fi primite în tranșe, deoarece necesită condiţii speciale de transport. El precizează că prioritate la vaccinare vor avea copiii şi persoanele în vârstă, personalul medical şi pacienții cu alte boli asociate.

SURPRIZE

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a făcut o vizită inopinată la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui, pentru a se interesa de cazul ambulanțierului care s-a deplasat cu Salvarea pe Litoral pentru a-şi aduce fiica acasă. Demnitarul a fost nevoit să sune la interfon pentru a reuşi să intre în clădire, unde avea să descopere o altă surpriză: nu exista personal care să asigure permanenţa. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net