Saschiul, o plantă cu proprietăți terapeutice deosebite, previne și pierderea memorie
Cunoscută în popor sub numele de brebenel sau merișorul, Saschiul este apreciat de specialiști ca o plantă cu efecte terapeutice deosebite. Această plantă perenă are flori de culoarea albastră- violacee și, în scopuri terapeutice, se folosesc frunzele care se recoltează în timpul înfloririi .
Ce proprietăți terapeutice are planta
De-a lungul deceniilor, studiile riguroase ale specialiștilor au scos în evidență numeroasele proprietăți terapeutice ale plantei; aceasta se folosește cu precădere în afecțiunile cardiace, dar și în cele legate de circulația sângelui, fiind recomandată în tratamentul împotriva aterosclerozei și hipertensiunii. Saschiul este vasodilatator, tonic al circulației coronariene și periferice.
Saschiul asigură oxigenarea creierului
Saschiul asigură oxigenarea normală a creierului, îmbunătățește circulația sanguină la nivel cerebral și previne pierderea memoriei. Planta are proprietăți sedative, antispastice, este relaxantă, depurativă, vasodilatatoare, contribuind la descongestionarea țesuturilor.
.Opinia specialiștilor
” Preparatele de saschiu se recomandă, cu precădere, în afecțiuni cardiace, dar și în cele legate de circulația sângelui, fiind folosit în tratamentele împotriva ateroscerozei și hipertensiunii, este tonic al circulației coronariene și periferice și favorizează oxigenarea creierului. În Occident, în timpuri îndepărtate, saschiul era o plantă apreciată cu proprietăți magice. Specialiștii acelor vremuri recomandau planta ca un leac de nădejde pentru cefalee și amețeli”, susține Eugen Giugiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul: ”Plante renumite care ne mențin în formă ”.
Tinctura preparată din saschiul mic calmează migrenele
Totodată, cercetările specialiștilor europeni, referitoare la vigoarea memoriei au descoperit că o tinctură preparată din saschiul mic (plantă cu un conţinut de 50 de alcaloizi, dintre care vincamina, substanţă care reglează circulaţia sanguină la nivel cerebral) calmează migrenele . Efectele benefice ale plantei se remarcă şi în stări de ameţeli, şi în pierderea memoriei.
Beneficiile unei cure cu saschiu
O cură cu această plantă timp de trei săptămâni va avea efecte benefice asupra întregului organism, infuzia fiind recomandată în mod deosebit persoanelor care depun un efort intelectual susţinut, deoarece stimulează memoria şi sporește capacitatea de concentrare.
În aprilie, planta are o mare concentrație de principii active
Saschiul se culege de trei ori pe an, dar specialiștii precizează că în luna aprilie planta are cea mai mare concentraţie de principii active.
Rețetele săptămânii
Cum se prepară, cum se administrează
Infuzia de saschiu
Infuzia reprezintă un adevărat elixir pentru întreaga activitate cerebrală, calmează durerile de cap şi aritmiile cardiace. Ceaiul se prepară amestecând 10 g (două linguriţe de plantă uscată şi 250 ml apă -o cană). După ce a dat în clocot, ceaiul se acoperă, se lasă în repaos 10 minute, apoi se strecoară şi poate fi băut.Doza recomandată: Se consumă două căni pe zi, dimineaţa pe stomacul gol, şi seara, înainte de culcare.
Vinul tonic din saschiu
Terapeuții recomandă vinul tonic preparat din 60 grame frunze uscate de plantă care se macerează într-un litru vin alb, timp de 10 zile. Vinul tonic se prepară și cu un adaus de flori de mușețel și rădăcini de lemn dulce ( câte două linguri din fiecare). Din acest vin tonic se recomandă câte o lingură înaintea meselor principale.
Decoctul de saschiu
Decoctul se prepară din 60 grame frunze la 1 litru apă. Decoctul se fierbe timp de 2 minute, apoi se infuzează acoperit, timp de 10 minute. Zilnic se consumă 2-4 căni între mese.
Important!
Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, specialiștii vă recomandă să consultați medicul de familie, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist cu saschiu.