Scapă de tuse la salină! Un abonament e între 100 şi 300 de lei
Puţini sunt cei care ar crede că în mijlocul unui Bucureşti atât de poluat, atât de prăfuit şi plin de noxe te poţi bucura de aerosoli salini ca şi cum te-ai afla la Praid, Târgu Ocna sau Slănic Prahova. Click! îţi spune ce saline artificiale există şi cât te costă un tratament.
Pe undeva prin apropierea Spitalului Caritas, pe o stradă ascunsă printre blocuri, într-o clădire ce nu-ţi spune nimic la prima vedere, se află Salina Center: o construcţie veche, cu un singur etaj şi subsol. Odată ce i-ai păşit pragul, simţi un miros fin şi uşor înecăcios de sare.
„Concentraţia de sare este foarte mare. Cât inhalăm la Salina Praid într-o săptămână de tatament, inhalăm aici într-o oră", ne-a spus medicul pneumolog Laura Palli. Salina se află undeva la subsolul clădirii.
Coborâm o scară îngustă din lemn şi intrăm într-o încăpere învăluită parcă în ceaţă - de fapt, particule de sare. „Sarea este adusă de la Praid şi din Prahova. Se depurifică, iar apoi, cu ajutorul unui aparat, cristalele sunt dispersate la nivel de microni şi pulverizate în aer", continuă medicul.
Terapia durează între 15 şi 30 de zile
„Pentru a-şi face efectul, terapia durează între 15-30 de zile, iar o şedinţă se poate încadra între 30 şi 60 de minute. Însă, înainte de a coborî în salină, pacientul este investigat şi i se prescrie tratamentul în funcţie de problema sa de sănătate. Consultaţia este gratuită. Preţul unui abonament ce presupune 12-18 şedinţe se încadrează între 100 şi 300 de lei. Oferim tratament gratuit persoanelor cu handicap, persoanelor cu un venit sub 400 de lei şi copiilor fără părinţi", ne mai explică Laura Palii.
Te uiţi la televizor sau joci tenis de masă
Salinele Harmony funcţionează oarecum diferit. Efectul terapiei este acelaşi însă tehnologia este alta. „Noi folosim sare brută cu care am capitonat pereţii, tavanul şi podeaua. Sunt aici 70 de tone de sare aduse de la Târgu Ocna", ne spune administratorul salinei, Oana Petcu. Salina se întinde pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi şi are două încăperi. „Am amenajat un loc de joacă pentru copii, dar şi o zonă unde am instalat o masă de tenis", continuă Oana.
Aflăm că o şedinţă pentru copii costă 12 lei, o şedinţă pentru studenţi 15 lei, iar adulţii plătesc 19 lei. „Avem şi pachete de abonamente. Un abonament pentru copii (12 şedinţe) costă 122 de lei, iar unul pentru adulţi 200 de lei. La Salinele Harmony, clienţii vin doar dacă sunt trimişi de către un medic specialist. „Noi nu oferim consulaţii sau alte investigaţii medicale, ci punem la dispoziţie doar spaţiul".
«Sarea dizolvă impurităţile depuse pe plămâni» Laura Palli, medic pneumolog
Tratamentul cu aerosoli salini este indicat persoanelor care suferă de afecţiuni respiratorii, alergii sau au imunitate scăzută. În schimb, nu este rescomandat dacă eşti hipertensiv şi nu urmezi un tratament adecvat, dacă ai suferit intervenţii chirurgicale pe inimă, dacă ai probleme cu rinichii sau glanda tiroidă şi, de asemenea, nu urmezi tratament.
Ca efecte secundare există posibilitatea de a avea o stare de somnolenţă şi de a-ţi creşte pofta de mâncare.
Cum funcţionează, concret, asupra organismului cura cu sare? Sarea se depune pe plămâni şi, în combinaţie cu mucusul existent, dizolvă toate impurităţile. Acestea sunt eliminate apoi prin expectoraţie. La începutul tratamentului vom tuşi, iar apoi vom expectora. Acesta este semnalul că plămânii încep să se cureţe.
La Salinele Harmony există loc de joacă pentru copii şi mese de ping-pong
Iată câteva saline din Bucureşti
Salt Therapy
Site: salt- therapy.ro Adresă: Str. Av. Ştefan Sănătescu, nr 21, sector 1Telefon 0730.634.634
Salinele Harmony
Site: salinele-harmony.ro Adresă: Str. Mântuleasa nr.22, bloc 22Telefon 0757 729194
Salinele Roman
Adresă: Str. Dr. Pasteur, nr. 45ASite: salineleroman.roTelefon: 0728736922
Salina Mărăşeşti
Adresă: B-dul Mărăşeşti, nr 111, sector 4Site: salinosanatate.roTelefon: 0314370878
Salina Center
Adresă: Str. Maximilian Popper, nr 27Site: salinacenter.roTelefon: 0767986330
Salina Verde
Adresă: Str. Mihai Viteazul, nr 7, sector 1Site: salinaverde.roTelefon: 0757222701
Salinele „adevărate”, adică fostele mine de sare, sunt foarte apreciate şi au zeci de mii de vizitatori pe an. Cele mai cunoscute şi mai frecventate de la noi din ţară sunt Salina Slănic Prahova, Tg. Ocna, Turda şi Praid.