Seleniul, un mineral esențial care face miracole în organism

Ultima actualizare:

    În dieta cotidiană trebuie incluse slimente bogate în seleniu- nuci, de exempluSursa foto: Adevărul.ro
În dieta cotidiană trebuie incluse slimente bogate în seleniu- nuci, de exempluSursa foto: Adevărul.ro

Asupra stresului cotidian și a stării de oboseală, doi factori care ne creează probleme în viața de fiecare zi, și-au îndreptat atenția cercetătorii din diferite țări. Pe această temă, specialiștii s-au ocupat de efectul nutriției bogate în seleniu. Mai mult, studiile efectuate de cercetătorii americani au scos în evidență faptul că seleniul revigorează organismul uman și reprezintă un pas uriaș în prevenirea diverselor forme de cancer.

Opiniile cercetătorilor referitoare la seleniu

Cercetătorii au scos în evidență faptul că acest  oligoelement este un important factor protector în cazurile de hipertensiune, atac de cord,  apoplexie și nefrită.  În același timp, folosirea corectă în dieta cotidiană  a seleniului poate să încetinească procesul de îmbătrânire, spun specialiștii.

Constatări privind efectele seleniului în organism

Există numeroase dovezi concludente că seleniul poate să prevină și să ușureze artrita, să prevină îmbolnăvirea de cataractă și să crească rezistența organismului în fața bolilor infecțioase. Potrivit unui studiu recent , consumul de seleniu trebuie să fie supravegheat de medicul nostru de familie, deoarece  concentraţia acestui oligoelement în sânge scade pe măsură ce înaintăm în vârstă – cu 7% după 60 de ani şi cu 24% după 75 de ani.

Un regim alimentar cu seleniu

Timp de trei luni și jumătate, cercetătorii de la Departamentul American al Agriculturii au supus un grup de bărbaţi tineri fie la un regim alimentar bogat în seleniu, fie la unul sărac în seleniu.  În cazul tinerilor în care alimentaţia lor a fost îmbogățită cu acest mineral , s-a constatat  că buna lor dispoziţie a crescut în mod considerabil. Aceştia au declarat că se simţeau mai „limpezi” la minte, bine dispuşi, stăpâni pe sine, încrezători şi energici. În plus, cu cât tinerii au avut mai mult seleniu în celulele roşii, cu atât s-au simţit mai bine. În același timp, psihologul-cercetător James G. Penland, care a coordonat studiul, a afirmat că seleniul suplimentar a produs o dispoziţie mai bună tinerilor, deşi aceștia nu prezentau semne de deficit de seleniu. În concluzie, dispoziţia ne poate fi afectată de deficitele subclinice nedetectate.

Să profităm de alimentele bogate în seleniu

Există numeroase alimente bogate în seleniu, cum ar fi: cerealele, usturoiul, carnea, peştele, fructele de mare (în special tonul şi stridiile) sau nucile. În hrana de fiecare zi este bine să includem astfel de alimente care conțin seleniul în stare naturală.

Un tratament care te ajută să te simți mai bine!

Despre efectul benefic al seleniului asupra sănătății menționează și psihologul britanic David Benton; acesta a observant, la rândul lui, „o îmbunătăţire accentuată a stării de sănătate”  în cazul a 50 de subiecţi, cu  vârste cupinse între 14 şi 74 de ani. Aceștia au luat zilnic câte o pastilă de 100 micrograme de seleniu, timp de cinci săptămâni, deşi nu manifestau semne evidente de deficienţă.

Psihologul britanic susține că unii pacienți au primit un placebo, ceilalţi o pastilă de 100 micrograme de selenium. După cinci săptămâni, s-au efectuat testele standard care analizau buna dispoziţie a subiecților și s-a constatat că subiecţii care au luat seleniu s-au simţit mai bine din punct de vedere fizic şi moral, erau mai puţin derutaţi, anxioşi, obosiţi, deprimaţi sau ostili

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Lisabona apus vedere panoramica portugalia shutterstock 255728725 jpg
image
image
image
image
image
image
bloc China jpg
Canicula FOTO Shutterstock jpg
castraveti png
pisică  foto   Shutterstock jpg
555 (22) jpg
cetatea enisala 2 0 jpg jpeg
Pâine cu avocadă, spanac și ou FOTO Shutterstock
imperiul roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net