Semaforul alimentelor
Moderaţia e bună în toate, dar mai ales când vine vorba de mâncare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii tocmai a anunţat că mezelurile şi carnea roşie ne îmbolnăvesc de cancer, în special când sunt consumate în exces. Pornind de la acest raport, specialiştii în nutriţie din Marea Britanie au realizat un „semafor al alimentelor”. Ei ne spun ce produse să evităm, ce să consumăm moderat şi ce alimente n-ar trebui să ne lipsească din farfurie.
Cele mai periculoase produse pentru sănătate, dacă sunt consumate în exces.
Iată în ce cantităţi le poţi mânca, săptămânal, ca să nu dăuneze organismului!
- Două fripturi din carne roşie (porc, vită, miel) a câte 163 de grame. Această regulă este valabilă şi pentru şuncă şi cârnaţi.
- O prăjitură de 53 de grame.
- Doi biscuţi de 34 de grame.
- Un suc accidulat de 330 mililitri.
- Un baton de ciocolată de 45 de grame.
- Două porţii a câte 140 de grame de peşte gras.
- O felie de pizza de 100 de grame.
- O gogoaşă de 49 de grame.
- Zece felii subţiri de salam.
- Un crenvurşti de 35 de grame.
- Un bol de 40 de grame de cereale dulci.
Produse care se pot consuma de trei-şase ori pe săptămână, astfel încât să nu-ţi afecteze sănătatea.
- Un pahar de 175 de mililitri de vin.
- Un pahar de 120 de grame de iaurt.
- O halbă de bere.
- Un pahar de 125 de mililitri de suc natural din fructe.
- O porţie de 120 de grame de cartofi fierţi, la cuptor sau copţi.
- Două felii de pâine albă a câte 29 de grame.
- O porţie de 75 de grame de orez alb.
- O porţie de 20 de grame de cremă de brânză.
- O porţie de 75 de grame de paste din făină albă.
- O mână de struguri.
- 30 de grame de brânză.
- Ouă.
Produse pe care le poţi consuma zilnic, în orice cantitate. Îţi vor face doar bine!
- Avocado e bogat în Omega 3.
- Spanacul are mult fier.
- Roşiile conţin licopen.
- Napul e bogat în fibre, potasiu, Vitaminele C şi B6.
- Broccoli.
- Ceaiul de plante.
- Conopida are Vitamina B.
- Morcovul e bogat în fier, Vitaminele A, C şi K.
- Nucile şi seminţele sunt bogate în Omega 3.
- Sfeclă.
- Ulei de măsline.
- Linte şi fasole.