Şi aluniţele copiilor trebuie verificate anual

Ultima actualizare:

Cu toţii avem aluniţe şi este normal ca numărul lor să crească odată cu vârsta. Dar cum trebuie să fie o aluniţă normală şi cum arată una cu probleme? Când să ne îngrijorăm, când să mergem la medic? Chiar de la cele mai fragede vârste, răspund specialiştii. Iar prezentatoarea Prima TV, Ioana Maria Moldovan, s-a conformat şi l-a dus la control pe fiul ei.

Ioana Maria Moldovan a avut din naştere, pe spate,  o aluniţă care, odată cu înaintarea în vârstă, a tot crescut. „O ţineam sub observaţie pentru că era destul de mare, i se modificase puţin culoarea şi forma. Toţi medicii îmi ziceau că trebuie să o scot chirurgical. Am tot amânat până când la un moment dat am zgâriat-o din greşeală. Atunci am scos-o, dar am stat cu emoţii până am primit rezultatul biopsiei care a confirmat că nu am cancer de piele”, povesteşte prezentatoarea jurnalului „Focus din inima României”, de la Prima TV. A învăţat atunci una dintre cele mai importante lecţii: prevenţia este mama sănătăţii. Acum merge periodic la controlul aluniţelor şi se implică în campania de prevenire a cancerului de piele “Melanoma MayDay”. Povesteşte mereu prin ce-a trecut, nu ca să se plângă, ci pentru a trage un semnal de alarmă. 

Astfel, când a văzut că şi fiul ei de doar 11 luni, Andrei, are o aluniţă mai mare, a luat hotărârea să-l ducă la dermatolog pentru consult şi monitorizare. “Dermatoscopia digitală pe care i-au făcut-o medicii a durat mai puţin de un minut şi, evident, nu a durut. Ba mai mult, când i-am zis celui mic că doar i se va face o poză, nu mai voia să plece. Rezultatul nu este motiv de îngrijorare, dar am fost sfătuiţi să revenim anual la control”, adaugă Ioana. “Dacă până acum câţiva ani nici nu ne uitam la aluniţele tinerilor, acum studiem cu atenţie chiar şi aluniţele copiilor, indiferent de vârstă. În cele mai multe cazuri nu sunt motiv de îngrijorare, însă incidenţa melanomului este în creştere. Astfel, monitorizarea periodică făcută de pediatru, vizitele anuale la dermatolog şi limitarea expunerii la soare a copiilor se vor dovedi măsuri de prevenţie absolut esenţiale”, a explicat dr. Lucian Russu, medic specialist dermatologie şi venerologie.

image
image
image
image
image
image
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net