Simptome care anunţă pneumonia

Ultima actualizare:

Una dintre problemele des întâlnite pe perioada sezonului rece este pneumonia, complicaţie care poate apărea când tratezi superficial răceala. Află din numărul de noiembrie al revistei “Click! Sănătate!” care sunt semnele îngrijorătoare.

Pneumonia e o infecţie a plămânilor cauzată de microorganisme (virusuri, bacterii, fungi). Boala apare ca urmare a infecţiei micilor saci aerieni de la nivelul plămânilor (alveolele) şi a ţesutului din jurul acestora. Riscurile sunt mai mari dacă apare la copii, la vârstnici, dar şi la cei care au imunitatea scăzută sau care sunt diagnosticaţi cu boli cronice. “Dintre tipurile de pneumonii, cele provocate de infecţii sunt frecvente. Boala poate fi uneori gravă, dovadă fiind mortalitatea ridicată dată de această afecţiune la nivel mondial”, spune prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, medic primar pneumologie la Clinica de Diagnostic Gral din Bucureşti.

Febra şi tusea

Neplăcerile specifice pneumoniei debutează brusc. Dacă în primele zile acestea se aseamănă mult cu cele ale unei răceli, mai apoi ele se agravează. Printre cele mai întâlnite simptome se numără tusea (adesea cu mucus galben sau verde), frisoanele, febra (peste 38 de grade C), senzaţia de respiraţie scurtă, dar şi starea de slăbiciune. De asemenea, pot apărea dureri la nivelul pieptului, tahicardia (accelerarea bătăilor inimii), oboseală la efort, stări de confuzie (des întâlnite la vârstnici). Dacă la copii, la tineri şi la adulţi febra mare este unul dintre primele semne ale pneumoniei, este bine de ştiut că la vârstnici aceasta nu apare.

Radiografia, necesară

Diagnosticul se pune în urma mai multor investigaţii. În primă fază, medicul ascultă plămânii cu stetoscopul pentru a vedea dacă se aud anumite zgomote specifice. Ulterior, specialistul poate recomanda o radiografie toracică, completată cu o tomografie, dacă rezultatele razelor nu sunt concludente. “În general, aceste examene sunt suficiente pentru un diagnostic corect. Uneori e necesar să se ştie cu precizie ce microb a cauzat afecţiunea, de aceea se indică examenele bacteriologice din sputa emisă spontan sau recoltată prin bronhoscop sau căutarea bacteriilor în sânge (hemocultura)”, explică medicul pneumolog. 

De câte tipuri este 

Pneumonia poate fi de două feluri: comunitară (sunt cauzate de infecţii cu germeni din jurul nostru şi sunt mai uşor de tratat) şi nosocomiale, adică a fost contractată în spital (fiind provocată de germeni rezistenţi la antibiotice), spune dr. Paul Stoiescu. Cea mai gravă formă este cea stafilococică. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
cafea jpg
renovare apartament jpg
image png
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net