Soluţii pentru copiii supraponderali

Ultima actualizare:

    Kilogramele în plus sunt periculoase la vârste fragede
Kilogramele în plus sunt periculoase la vârste fragede

Se vorbeşte tot mai mult despre obezitate ca fiind boala secolului XXI, o boală care afectează nu numai adulţii, ci şi copiii. Sedentarismul, lipsa somnului, fast-food-ul şi dulciurile în exces, toate acestea sunt primele pe lista „vinovaţilor”. Mulţi părinţi apelează la nutriţionişti, la psihologi şi la antrenori de fitness pentru a-i ajuta pe copii să slăbească.

Statisticile sunt îngrijorătoare. Pe plan internaţional, Organizaţia Mondială a Sănătăţii  a dat publicităţii un studiu care arată că din 1990 până în 2014 numărul copiilor supraponderali a crescut cu 10 milioane, ajungând de la 31 la 41 de milioane de cazuri. România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. În ţara noastră, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali şi 8% dintre ei sunt obezi.

Greşeli care duc la îngrăşare. 

  • Alimentaţia  nepotrivită. Tentaţiile culinare la tot pasul, alimentele modificate genetic, chips-urile, sucurile şi dulciurile în exces de care sunt atraşi copiii cresc riscul îngrăşării.
  • Somnul insuficient. În timpul somnului se secretă atât un hormon care controlează senzaţia de foame, cât şi hormonul de creştere ce intervine în procesul de eliminare a excesului de grăsime corporală. 
  •  
  • Sedentarismul. Televizorul, calculatorul, telefonul şi tableta sunt noile jucării ale copiilor. Nu mai ies afară să alerge, să se mişte şi  să ardă calorii. În plus, în timp ce se uită la desene animate sau la filme, copiii tind să mănânce compulsiv pungi întregi de popcorn şi de chips-uri.

Efecte şi riscuri. Un copil supraponderal are parte de tratamente urâte din partea colegilor, în colectivitate, îi scade încrederea în el, poate chiar ajunge în pragul unei depresii. Alţii ajung să fie diagnosticaţi cu boli grave: diabet, afecţiuni cardiace.

Şi copiii au început  să meargă  la sală
Şi copiii au început să meargă la sală

Tot mai mulţi părinţi îşi trimit copiii la sală. Potrivit antrenorului de fitness Alexander Florescu, un nou trend în Bucureşti e acela ca părinţii să-şi ducă copiii atât la nutriţionist, cât şi la sală. „Am observat că vin tot mai mulţi copii cu vârste între 8 şi 13 ani şi adolescenţi până în 18 ani, aduşi de părinţi în căutarea unei soluţii. Tendinţa este să aleagă un antrenor personal care să-i urmărească pas cu pas, să le dea şi un plan nutriţional. Lucrând unu la unu, nu îi permiţi să trişeze, nu-l laşi să greşească. Exerciţiile la sală sunt combinate, personalizate pentru fiecare copil sau adolescent în parte. Totuşi, se apelează la acest lucru când răul e deja făcut în proporţie de 80%”, spune Alexander Florescu.

S-au înfiinţat programe speciale pentru cei care vor să slăbească. Un alt trend atât pentru copii, cât şi pentru corporatiştii care stau foarte mult la birou şi vor să mai facă mişcare îl reprezintă taberele de slăbit. Se pleacă alături de antrenori şi nutriţionişti şi, timp de 7-10 zile, activităţile sunt concentrate pe sport, lecţii de nutriţie, relaxare. De aici, copiii sau adulţii se întorc cu câteva kilograme în minus şi cu un plan alimentar pe termen lung, care să-i ajute să se menţină.

Copiii merg  în tabere alături  de antrenori
Copiii merg în tabere alături de antrenori

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net