Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cum trăieşti! Prunele uscate, bune pentru hipertensivi
Mai ales în timpul postului, prunele uscate sunt o sursă de energie (160 calorii la 100 g).
Bogate în potasiu, cu un conţinut ridicat de calciu, de fibre şi de fier, prunele uscate conţin şi cantităţi importante de vitamine din complexul B (B3-niacina, B6) şi vitamina A. De aceea, nutriţioniştii recomandă aceste tonice pentru efectele lor terapeutice.
Fitoterapeutul Eugen Giurgiu le recomandă ca remediu pentru o varietate de boli, printre care hipertensiunea arterială, oboseala cronică, constipaţia, îmbătrânirea prematură şi depresia. În acelaşi timp, s-a dovedit că sucul de prune uscate stimulează memoria şi este foarte hrănitor pentru convalescenţi.
Deşi s-a dovedit că au un efect de laxativ uşor, prunele uscate nu provoacă reacţii purgative. Pentru cei care vor să slăbească, piureul de prune uscate este un aliat de nădejde. În preparatele culinare, piureul acesta poate să înlocuiască untul, margarina sau uleiul.
Pentru că sunt foarte dulci, prunele uscate permit consumatorului să reducă doza de zahăr indicată în reţetele de fursecuri şi de tarte.
Reţeta săptămânii: Salată mozaic cu prune uscate
Timp de preparare: 45 minute
Calorii: 115/porţia
Ingrediente: O salată verde, un ardei gras, o ceapă roşie, 100 g telemea, 2 ouă fierte, 20 de prune uscate, două linguri de ulei de măsline, o lămâie.
Preparare: Curăţaţi ceapa şi ardeiul şi tăiaţi-le rondele. Spălaţi frunzele de salată şi rupeţi-le în fâşii mari. Puneţi-le într-un castron mai mare şi adăugaţi ouăle fierte, brânza şi prunele fără sâmburi, tăiate cubuleţe. La final, adăugaţi sucul de lămâie şi uleiul de măsline. Amestecaţi ingredientele cu grijă, pentru a nu sfărâma ouăle.
Puteţi servi salata imediat sau după ce a stat 10 minute la frigider, acoperită cu folie. Salata aceasta se serveşte ca aperitiv sau ca fel principal în mediul zilei.