Spune-mi ce mănânci : Ce carne alegem la Masa festivă de Crăciun

Ultima actualizare:

    La masa festivă de Crăciun friptura de curcan este o delicatesăSursa foto: preparatedevis.ro
La masa festivă de Crăciun friptura de curcan este o delicatesăSursa foto: preparatedevis.ro

Totdeauna, masa festivă de Crăciun este așteptată cu multă nerăbdare. Întâlnirea cu rudele și prietenii este un prilej de mare bucurie, deoarece un Crăciun, pe care l-am petrece singuri, ar fi o sărbătoare tristă. Colindele, cântecele de sărbătoare intonate în zilele magice de Crăciun, urările de bine pe care le transmitem celor dragi sunt în concordanță cu bucuria Nașterii Domnului Iisus Hristos.

În Europa se consumă multă carne de porc la această sărbătoare. În timp, acest animal a fost domesticit și hrana lui s-a schimbat, deoarece omul are grijă să-l hrănească cu  alimente rămase de la masa lui, cu legume și cu furaje. Carnea  de porc este foarte gustoasă (deși acesta este hrănit cu mâncare concentrată), deoarece ”guiț-guiț” este sacrificat la vârstă fragedă, până la vârsta de un an.

Mesele tradiționale de Crăciun se desfășoară după un anumit ritual. Deseori, felul principal la masa festivă este friptura de porc împodobită cu cârnați, caltaboși și o garnitură de murături.

Firește, sarmalele preparate din carne de porc, învelite în  foi de varză sau de viță de vie, murate, sunt vedete la masa de Crăciun.

În ultima vreme, obiceiul răspândit în Europa, ca mesenii să consume la masa festivă  de Crăciun carne de curcan, a fost adoptat și de români.  

Recomandarea nutriționiștilor

Carnea de curcan este recomandată de nutriţionişti pentru valoarea ei nutriţională. Mai ales pentru persoanele care vor să se răsfeţe în zilele sărbătorii de Crăciun, cu preparate delicioase și să profite, în acelaşi timp de o sursă de vitamine şi de proteine, carnea de curcan este o alegere ideală. Această delicatesă este recomandată și persoanelor care, din punct de vedere medical, nu trebuie să consume carne de porc. Friptura de curcan poate fi servită cu sos de fructe sau cu  o salată de crudităţi de sezon!

Opinia specialiștilor   

Actualul Ghid al caloriilor, carbohidraţilor şi colesterolului precizează că  pieptul de curcan, fără pieliţă, este cea mai slabă carne de pasăre. O porţie (100 g) conţine mai puțin de un gram de grăsimi. In schimb, aceeaşi cantitate este o excelentă sursă de proteine (26) şi de vitamine din Complexul B, un renumit tonic al sistemului nervos. Sigur, copanele de curcan fiind mai grase sunt mai savurate de amatorii de carne grasă. Sunt multe persoane care preferă pieptul de curcan ceva mai fad, după cum mărturisesc chiar pasionaţii acestui sortiment de carne. De aceea, pentru a-i spori savoarea, pieptul de curcan poate fi servit cu o salată de crudităţi sau cu sosuri de fructe revigorante.

Merele sunt o garnitură foarte gustoasăPersoanele care preferă merele, pot servi această friptură asezonată cu un sos care să fie amestecat cu suc de mere. Pentru masa festivă de Crăciun vă prezentăm două reţete delicioase. Reţetele săptămânii

1. Friptură de curcan cu sos de mereTimp de preparare: 50 de minute.Calorii: 120 / porţie

Ingrediente pentru friptură: un piept de curcan, 10 linguri ulei de măsline şi 15 linguri de apă plată.

Mod de preparare: După ce l-am spălat şi l-am pârlit, aşezăm pieptul de curcan într-o tavă unsă cu ulei de măsline. La un interval de câte 15 minute, stropim carnea cu ulei de măsline amestecat cu apă plată, până când friptura este gata.  

 Ingrediente pentru sos: 5 mere, 3 linguri suc de roşii, o lingură de ulei de măsline, 5 linguri de apă plată, o linguriţă de mentă uscată (sub formă de pulbere), 3 linguriţe de vin alb.

Cum se prepară sosul

Amestecăm aceste ingrediente; punem sosul să fiarbă, la foc mic.  După cinci minute, luăm vasul de pe foc.  Apoi, asezonăm fiecare porție de friptură cu trei-patru linguri de sos.    

 2. Friptură de curcan cu salată de crudităţi

Friptura de curcan poate fi servită şi cu salată de crudităţi

Timp de preparare: 15 minuteCalorii: 95 / porţia

Ingrediente: 4 mere, o ceapă , o jumătate de rădăcină de hrean ras, 3 roşii, zeamă de lămâie-după gust, 3 linguri de iaurt degresat şi o legătură de mărar tocat mărunt.

Preparare: Radem merele cu coajă cu tot şi rădăcina de hrean. Separat  tocăm ceapa peştişor şi roşiile sub formă de cubuleţe. Amestecăm toate ingredientele cu iaurt. Compoziţia se asezonează cu mărar tocat foarte mărunt şi se toarnă într-o farfurie. Salata este o garnitură delicioasă la friptura de curcan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net