Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti. Mazărea, un tonic de excepţie

Ultima actualizare:

Boabele de mazăre sunt o excelentă sursă de vitamine (A, C, complexul B) şi de minerale (magneziu, seleniu, fier), benefice în combaterea stării de oboseală. Specialiştii susţin că vitamina B2 din compoziţia acestei legume previne malformaţiile congenitale, cum ar fi „gura de lup” şi afecţiunile cardiovasculare. Boabele de mazăre sunt valoroase şi pentru fibrele conţinute, care combat constipaţia. Totodată, hrănitoarea legumă este un aliment uşor digerabil, bogat în zaharuri (o valoroasă hrană a creierului) şi în proteine cu grad scăzut de toxicitate.

Ce spun specialiştii despre acest aliment nutritiv şi energizant

Cercetările recente au dovedit că mazărea nu este doar un aliment nutritiv şi energizant, uşor digerabil, ci şi un remediu în reactivarea măduvii spinării. În studiile sale, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, susţine că  mazărea este un remediu pentru bolile frecvente ale secolului: anemia, afecţiunile digestive (mai ales intestinale), stresul şi diferitele forme de cancer. În schimb, consumul de mazăre previne cancerul de colon, susţine fitoterapeutul Eugen Giurgiu. În acelaşi timp, atunci când avem nevoie de o revigorare  rapidă, fizică sau mentală, o porţie de supă-cremă de mazăre sau o salată de legume cu multă mazăre fiartă, ne reface nivelului de energie şi “ne pune pe picioare”.

Mazărea, benefică sportivilor

Prin conţinutul său de vitamine din complexul B (B1, B2, B3 şi B6), dar şi de fier uşor asimilabil, mazărea ne susţine în eforturile noastre cotidiene. Fiind  un aliment care furnizează organismului multă energie, mazărea este recomandată frecvent în hrana loturilor sportive.

Un aliment eficient în zilele caniculare

Deoarece creşte capacitatea la efort fizic, făcut în condiţii termice deosebite, în zilele caniculare sau geroase, nutriţioniştii ne recomandă să consumăm o cantitate de 1kg de mazăre pe săptămână, pentru că această legumă ne susţine în activităţile  obositoare, pe care trebuie să le ducem la bun sfârşit, în condiţii termice deosebite.

Un leac ce stabilizează glicemia

Mazărea face parte dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei bolnavilor cu diabet de tip I şi II. Chiar dacă  este bogată în hidraţi de carbon şi are un gust dulce pronunţat, mazărea conţine fibre alimentare şi unii compuşi cu efect uşor hipoglicemiant; de aceea, mazărea este tolerată de diabetici. În acelaşi timp, valoroasa legumă are efecte diuretice şi previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului.

Să ţinem seama şi de contraindicaţii

Specialiştii în nutriţie atrag atenţia că mazărea este contraindicată  bolnavilor de gută şi de enterită. În acest caz, deoarece mazărea conţine o cantitate apreciabilă de fitaţi (substanţe care pot reduce absorbţia unor minerale cum ar fi calciul, fierul şi zincul), aceasta  trebuie combinată şi cu alte legume: morcovi, varză sau verdeţuri.

Reţeta săptămânii

Piure de mazăre cu păstârnac

Timp de preparare : 30 de minute

Calorii : 120/porţia

Ingrediente : 500 g mazăre, 300 g păstârnac, o legătură de mărar, o ceapă,  6 linguri de ulei de măsline, o lingură de muştar şi cimbru, după gust.

Preparare : Se fierb legumele, apoi se adaugă cimbrul şi toate ingredientele se pasează. După aceea, se adaugă uleiul, muştarul şi mărarul, tocat mărunt. Piureul poate fi servit cu ouă de prepeliţă (sub formă de omletă).    

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
image
actualitate.net
image
actualitate.net