Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Lintea, un aliment excelent, necesar în anotimpul rece

Ultima actualizare:

Un aliment mai puţin folosit în hrana modernă, lintea este o legumă foarte apreciată de nutriţionişti pentru belşugul substanţelor hrănitoare pe care le conţine.

Indiferent de culoare, fie că este verde, roşie, portocalie , maro sau neagră, lintea este una dintre cele mai sănătoase surse de proteine  de calitate. Nutriţioniştii susţin că 100 grame de linte asigură organismului 25 de grame de proteine.

Din categoria mineralelor prezente în compoziţia sa: potasiul, fosforul, fierul, calciul şi zincul sunt vedete recunoscute. În acelaşi timp, preţiosa linte este şi o bună sursă de vitamine : A, B1, B2, B6, B12, C şi PP .

O porţie de linte fiară ( adică circa 200 grame ) conţine 198 calorii,  

iar împreună cu proteinele şi cu fibrele  asigură senzaţia de saţietate  care durează. „Lintea verde este foarte bogată în fier, element care creşte rezistenţa la frig, deoarece  stimulează producerea de energie termică în organism, foarte necesară în anotimpul rece. Conţinutul mare de fibre face din această legumă un aliment de protecţie împotriva cancerului la vezica biliară. De asemenea, vitamina B3 (niacina) din compoziţia lintei verzi optimizează activitatea sistemelor nervos şi circulator;  de aceea recomand acest aliment persoanelor foarte stresate sau extenuate fizic şi psihic. În acelaşi timp, lintea verde este utilă vegetarienilor şi diabeticilor. În schimb, bolnavii de gută trebuie s-o evite deoarece poate stimula depozitarea acidului uric în articulaţii. Fiind un aliment energetic, lintea se recomandă persoanelor care se refac după o boală grea, astenicilor şi intelectualilor, după perioade prelungite de eforturi mari”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Totodată, lintea îmbunătăţeşte memoria şi puterea de concentrare, menţine sănătatea oaselor (datorită procentului de fosfor). Ca sursă bună de fibre, dieta cu linte protejează oasele, stimulează tranzitul intestinal şi combate constipaţia.

Lintea este foarte gustoasă când este consumată sub formă de supe, de salate sau de tocăniţe.  

Medicina populară recomandă consumul de linte femeilor

care alăptează, deoarece le sporeşte cantitatea de lapte.  

Reţeta săptămânii

Pilaf cu linte şi verdeţuri

Timp de preparare: 50 de minute

Calorii: 200 porţia

Ingrediente: 2 cepe, 4 morcovi, 2 fire de praz, 200 g linte, şase linguri de de orez, câte o legătură de mărar şi de pătrunjel, o lingură de cimbru, 6 linguri de ulei de măsline, un pahar de suc de roşii.

Preparare: Curăţaţi zarzavatul, spălaţi-l şi tăiaţi-l în cubuleţe. Puneţi-l într-un vas cu un litru de apă şi două linguri de ulei de măsline; înăbuşiţi ingredientele la foc potrivit  timp de 10 minute. După aceea, adăugaţi orezul şi încă un litru de apă, legumele spălate şi tăiate mărunt, boabele de linte, bine fierte şi restul de ulei. Acoperiţi oala cu capac şi lăsaţi să mai fiarbă 15 minute. La final, lăsaţi pilaful să mai clocotească un minut şi asezonaţi-l cu mărar şi cu pătrunjel, tocate mărunt.

Lintea roşie fierbe foarte repede (20 minute), lintea maron fierbe mai greu (o oră), iar celelalte sortimente fierb în 30-40 minute.    

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net