Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Rubarba este un tonic de excepţie

Ultima actualizare:

    Află beneficiile rubarbei
Află beneficiile rubarbei

Reventul, rubarbărul sau rubarba, aşa cum i se spune în popor în ţara noastră, este o legumă dulce, renumită pentru efectele ei terapeutice. Planta este folosită de secole în ţări din Asia, unde creşte şi astăzi în flora spontană.

Prin secolul al XIV-lea, rubarba a fost adusă de comerciaţi în Grecia şi, de aici, s-a răspândit în toate ţările Europei. În România, rubarba este cultivată în grădini, îndeosebi în Transilvania şi în N Moldovei şi poate fi recoltată până la sfârşitul lunii octombrie. Pentru efectele medicinale se folosesc tulpinile şi rizomii, bogate în substanţe active importante: zahăr, vitamine  (A, B1, B2, C şi K), proteine, acid lactic, acid citric, ulei volatil, magneziu, calciu  şi numeroşi compuşi antracinonici, aceştia fiind principalul agent laxativ.

Ce efecte terapeutice are rubarba

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază rubarba pentru efectele terapeutice extraordinare: „Recomand rubarba ca remediu pentru boli de rinichi şi de stomac. Totodată, rizomul uscat se macină, iar pulberea obţinută se consumă simplă sau în amestec cu miere pentru efectul laxativ. Terapia cu această „legumă -fruct” a dat rezultate bune şi în alte afecţiuni: impotenţă, stomac leneş, paraziţi intestinali, anemie, dizenterie şi în anumite forme de astenie.

Delicioasa rubarbă are doar 15calorii /100 g; în schimb, este o importantă sursă de magneziu, care împreună cu calciul favorizează creşterea sănătoasă a oaselor. În acelaşi timp, planta este şi o sursă de energie. Şi mai are o calitate: ameliorează crampele stomacale şi stimulează tranzitul intestinal. De asemenea, seva proaspătă de rubarbă este eficientă în cazul copiilor şi adulţilor care se confruntă cu lipsa poftei de mâncare. Nutriţionistul trebuie consultat în privinţa duratei tratamentului cu rubarbă.

Bine de ştiut!

Tulpinile rubarbei de culoare roşie sunt mult mai bogate în vitamina A decât cele verzi. Aceste tulpini sunt folosite în gastronomie la prepararea mai multor dulciuri: compoturi, dulceaţă, plăcinte şi tarte. De efectele deliciasei plante nu pot benefia femeile gravide şi mamele care alăptează. 

Reţeta săptămânii

Calorii : 90/100g

Timp de preparare: 60 minute

Tartă cu sos de rubarbă

Ingrediente: Pentru sos: 100 ml apă, 240 g zahăr, 500 g rubarbă, o lingură de griş. Pentru blat: 300 g pişcoturi sau biscuiţi şi 100 g iaurt. Pentru cremă: 300 g frişcă, 100 g caş , 100 g brânză cremă de vaci, două albuşuri.

Preparare: Sosul se prepară din zahăr, apă şi griş, iar ingredientele se amestecă la foc potrivit până se omogenizează. După aceea, sosul se toarnă peste tulpina de rubarbă tăiată cubuleţe. Separat, se amestecă biscuiţii pisaţi şi amestecaţi cu iaurt, iar compoziţia se pune într-o tavă tapetată. Deasupra se pun brânzeturile amestecate cu albuşurile de ou şi cu sosul cu rubarbă. Tava cu tartă se lasă la cuptor, la foc potrivit, timp de 35 de minute . Această prîjitură delicioasă se serveşte rece şi se garniseşte cu frişcă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net