Spune-mi ce mănânci, să-ți spun cum trăiești. 7 alimente sănătoase în post

Ultima actualizare:

Intrăm în Postul Crăciunului și, timp de 40 de zile, pentru postitori este un interval de purificare sufletească şi trupească. Postul este în același timp și o cură binevenită de sănătate.

„În perioada Postului, în locul acestor alimente interzise, postitorii trebuie să consume multe sucuri de legume, de fructe, şi preparate din soia. Vitaminele, mineralele şi enzimele conţinute de aceste alimente ajută la buna funcţionare a organelor vitale şi menţin energia.” Mai mult, deoarece Vitamina B 12 lipseşte din hrana de post, în acest interval sunt indicate suplimentele de vitamina B 12, pentru a evita simptome nedorite care ar putea să apară: oboseala cronică, dificultatea de concentrare şi palpitaţiile”, susține Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul ”Sănătatea în timpul Postului de Crăciun”.  

Cum evităm excesele în timpul Postului

 În timpul Postului, timp de 40 de zile, mâncăm alimentele preferate permise, dar trebuie să fim prudenţi cum le combinăm. Trebuie să pregătim organismul, pentru zilele cu restricţii, consumând mâncare uşoară. Chiar în seara de Lăsatul secului nu trebuie să facem excese de alimente care pot afecta organele vitale: stomacul, splina, ficatul, aparatul respirator, inima, rinichii. Nu trebuie să consumăm prea multe preparate culinare amare, care pot tulbura aparatul respirator, intestinul gros, pielea şi părul, nici prea multe dulciuri, care pot provoca  boli ale rinichilor, vezicii urinare sau ale articulaţiilor. De asemenea, să evităm să consumăm, în exces, alimentele picante pentru că afectează ficatul, colecistul şi ochii, în timp ce hrana sărată este duşmanul sistemului cardio-vascular şi al intestinelor.      

Alimente benefice în timpul Postului

Lactatele din soia, cartofii dulci, ridichiile de toamnă, fructele oleaginoase şi mierea sunt alimente care menţin nivelul energiei în lipsa „hranei de dulce”, înterzisă de tradiţie. 

1.Lactatele din soia protejează inima     

Laptele şi iaurtul preparate din soia sunt foarte gustoase şi conţin fibre solubile şi o bogăţie de nutrienţi. La fel şi brânza din soia, numită Tofu, fie că este simplă sau îmbunătăţită cu ardei, cu chimen sau este conservată în ulei, conţine proteine care protejează sănătatea inimii, reducând nivelul  colesterolului „rău” din sânge. De aceea, acest aliment nu trebuie să lipsească din hrana celor care postesc mai bine de o lună şi jumătate.

2 .Cartofii dulci sunt surse de energie

Acest soi de cartofi conţin proteine, vitamine (C şi E), o concentraţie mare de betacaroten şi de  minerale. Datorită vitaminei C, cartoful dulce are efecte antiinflamatorii, sporind şi acuitatea vizuală, iar lista beneficiilor nu se opreşte aici. Delicioasa legumă are un conţinut ridicat de calciu (eficient pentru densitatea osoasă), de mangan (care echilibrează nivelul glucozei din sânge) şi de cupru (benefic în procesul de vindecare în cazul afecţiunilor cutanate). În plus, ceaiul preparat din cojile cartofului dulce este de mare ajutor hipertensivilor,  iar când este consumat în cure repetate de cinci-şase ori pe an (timp de 20 de zile) previne apariţia cancerului.        

3.Ridichiile de toamnă previn anemia

Ridichiile de toamnă sunt gustoase şi le putem consuma fără teamă că ne îngraşă, pentru că 100 g de ridichi au o valoare energetică de numai 20 kcal. Le mâncăm profitând de arsenalul de nutrienţi din compoziţie: vitaminele A, B1, B9 şi C, care au efecte antioxidante şi depurative. Nici frunzele ridichiilor nu trebuiesă le  aruncăm.  Adăugate în ciorbe, în salate sau în tocăniţe de legume, aceste verdeţuri combat cu succes anemiile. O cură zilnică, cu opt ridichii roz, urmată timp de două săptămâni, combate simptomele specifice avitaminozei: somnolenţă, tulburări de ritm cardiac, astenie sau sângerarea gingiilor. Şi pentru bolnavii hepatici ridichiile sunt eficiente, pentru că drenează ficatul, stimulează secreţia bilei, ajutând la eliminarea acesteia.   

4.Nucile reglează nivelul tensiunii

Nucile sunt săţioase şi hrănitoare. Ca surse de vitamine (A, B, C şi E), de minerale (iod, potasiu, fier, magneziu, zinc şi fosfor) şi de proteine, aceste fructe oleaginoase combat carenţele şi menţin tonusul, atât de necesar în timpul postului. Cercetările recente au demonstrat rolul activ al nucilor în reducerea nivelului colesterolului „rău” şi în reglarea tensiunii arteriale. În post, nucile se pot asocia cu legumele în salatele de crudităţi sau în mâncărurile de legume. Un consum zilnic de miez de nucă (patru-cinci nuci) previne bolile cardiovasculare.    

5. Morcovii, surse de betacaroten

Morcovii sunt surse valoroase de betacaroten (provitamina A) și de aceea protejează sănătatea ochilor, a pielii şi a mucoaselor. Ca aliment de bază în timpul postului, această legumă rădăcinoasă completează hrana persoanelor care postesc cu vitamine (din complexul B) şi cu minerale, precum calciul, fierul, potasiul şi magneziul. Preparaţi sub formă de salate asezonate cu seminţe de susan (bogate în lecitină), cu pătrunjel (un izvor de vitamina C) şi cu ulei de măsline, morcovii ţin la distanţă anemia şi astenia, afecţiuni care ne dau de furcă în sezonul rece şi în perioada postului.

6. Peştele să nu lipsească din post

În zilele cu dezlegare la peşte, este indicat ca meniul să conţină peşte şi preparate din peşte gras (somon, hering, ton sau macrou ). 

7. Pasta de măsline, foarte hrănitoare 

Şi măslinele sunt alimente de bază în timpul postului. Ele pot fi adăugate în salatele orientale, în preparate cu legume fierte (cartofi ) şi crude ( praz, sfeclă, salată verde), dar  pot fi consumate şi sub formă de pateu  de măsline, ca aliment principal la micul dejun şi la cină. O pastă de acest fel este săţiosă şi sănătoasă şi se prepară astfel:  250 grame de măsline fără sâmburi se pasează cu ajutorul mixerului. În această pastă se adaugă patru linguriţe de ulei de măsline, trei linguriţe cu suc de lămâie, trei boabe de usturoi şi un amestec de condimente: mentă, busuioc, cimbru şi păstrunjel (nu mai mult de o lingură). Pateul de măsline se păstrează la frigider.

 Ce băuturi se consumă în Post

Vinul, un tonic în timpul Postului

În timpul Postului, în zilele de dezlegare, vinul este permis cu anumite restricţii: se bea un pahar cu vin  la prânz sau la cină, datorită beneficiilor pentru sănătate: combate colesterolul cel rău, previne apariţia pietrelor la rinichi şi ajută în terapia unor forme de cancer.

Doi litri de lichide , în mod obligatoriu

Totodată, postitorii trebuie să consume câte doi litri de lichide: apă plată, sucuri de legume şi de fructe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net