Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti Micul dejun în ajunul unui interviu de angajare
Micul dejun este o masă importantă a zilei, susţin nutriţioniştii de pretutindeni, pentru că rezervele noastre de substanţele nutritive trebuie reîmprospătate după o noapte de somn.
Mai ales când trebuie să susţinem un interviu de angajare, în ziua respectivă, micul dejun nu trebuie să fie foarte consistent.
Alegeţi brânzeturi nesărate, salată de fructe, ciocolată amăruie
Cel mai important lucru în ziua “fierbinte” când trebuie să vă prezentaţi impecabil în faţa angajatorului este să nu săriţi peste micul dejun! Dacă furnizaţi organismului substanţe nutritive :vitamine, minerale, fibre şi carbohidraţi, fără să faceţi excese, randamentul vostru va atinge cota maximă. Calitatea şi cantitatea “combustibilului” ales pentru prima masă, în acea zi, ajută creierul să se adapteze la eforturi intelectuale şi emoţionale suplimentare, iar dacă este cazul, şi la temperaturi caniculare. În astfel de situaţii, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, dacă micul dejun este mai puţin consistent, substanţele hrănitoare se dirijează spre ficat, pentru ca organismul să se acomodeze la aceste eforturi emoţionale şi la valorile termice ridicate. Dacă interviul nu este programat dimineaţa, din această cauză, spre ora prânzului, scade concentraţia glucozei din sânge şi survine starea de oboseală fizică şi psihică..
Paradoxal, un mic dejun foarte consistent, adică hipercaloric, induce, de asemenea, starea de oboseală care se accentuează în zilele caniculare. În general, substanţele hrănitoare absorbite din intestin sunt dirijate spre ficat- laboratorul organismului. Pentru că la acest nivel se desfăşoară procese complexe, creierul este mai puţin irigat cu sânge şi randamentul începe să scadă.
În funcţie de sex, în ajunul unui interviu, o etapă de efort intelectual, tinerele trebuie så consume la micul dejun 1/4 din necesarul caloriilor cotidiene, iar băieţii, un procent de 1/3. Meniul şi-l poate alege fiecare, preferenţial, din alimente hrănitoare, dar uşoare, care să elimine stresul şi să hrăneascå sistemul nervos central şi pe cel endocrin.
Ce meniul punem în farfurie : o felie de pâine de graham cu seminţe sau pâine neagră cu tărâţe, o felie de caş sau 50 gr brânză dulce, o felie de şuncă de pui sau de curcan, două linguriţe de miere . De asemenea, este foarte bine ca ciocolata amăruie cu alune (100 gr) să nu lipsească în zilele care preced întâlnirea cu angajatorii. Totodată, cu câteva zile înainte de interviu, concurenţii trebuie să consume sâmburi de migdale, de nucă sau seminţe (de floarea soarelui, de dovleac sau de susan) pentru că aceste alimente vor susţine eforturile intelectuale şi vor ţine sub control emoţiile. Pentru a fi în formă, candidaţii nu trebuie să renunţe nici la fructe. Ei trebuie să consume o câte o banană sau o piersică. În timpul verii, caisele şi zmeura sunt fructe ideale pentru perioada care precede “ziua cea mare”. Totodată, nutriţioniştii mai recomandă concurenţilor să compelteze meniul cu doi biscuiţi cu miere şi lăptişor de matcă, pentru a îndepărta emoţiile.
Să se renunţe la alimentele hipercalorice !
Pentru a evita oboseala şi indigestiile în ziua decisivă, concurenţii nu trebuie să consume la micul dejun ouă prăjite, mezeluri şi fripturi grase din carne porc cu cartofi prăjiţi, dar nici salate de legume foarte condimentate, preparate cu maioneză asezonate cu boia iute. Nu sunt recomandate nici băuturile accidulate, nici cafeaua (înainte şi imediat după masă ).
Băuturile preparate în casă sunt revigorante
Sucurile de legume şi de fructe sunt aliaţii concurenţilor în aceaste zile stresante. Ei trebuie să consume sucuri de morcovi, de pătrunjel şi de mere ( amestecate în părţi egale). Cei care preferă citricele, trebuie să amestece, în cantităţi egale, sucul de grepfruit, cu cel de lâmâi şi de portocale. Şi ceaiurile tonice vor face minuni, pentru că acestea susţin puterea de concentrare. Nutriţioniştii recomandă ceaiurile din fructe de pădure, ( zmeură, măceşe, mure, afine), dar şi pe cele de rozmarin, de ceai verde sau de angelică.
După interviu, ceaiuri antistres
După interviu, sunt recomandate ceaiurile care îndepărtează starea de încordare, cum ar fi: roiniţa, valeriana, menta, teiul, pasiflora şi hameiul.