Spune-mi ce mănânci să-ţi spun cum trăieşti. Top 5 alimente - suplimente naturiste
Mai ales în sezonul rece, imunitatea are de suferit din cauza temperaturilor scăzute. De aceea, nutriţioniştii europeni şi americani ne recomandă să alegem cu grijă alimentele pentru hrana de fiecare zi, încât acestea să conţină cele mai eficiente substanţe active care să ne protejeze organismul de boli.
În timpul iernii, unele alimente crude, neprelucrate termic şi consumate frecvent în cantităţi mari, întăresc imunitatea şi vor ţine bolile la distanţă. „Există cinci alimente la îndemâna noastră, pline de vitamine, de minerale, de proteine şi de fibre şi, de aceea, aceste tonice de viaţă lungă nu trebuie să lipsească din farfuria noastră în anotimpul iernii: ceapa, usturoiul, iaurtul, citricele şi pătrunjelul”, ne spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Ceapa, un diuretic excelent !
Ceapa conţine carbohidraţi, 36 de calorii (la 100 de grame), cantităţi importante de substanţe minerale: potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamine ( A, E, C şi complexul B), proteine, precum şi substanţe cu proprietăţi antiseptice. În scopuri terapeutice, se valorifică atât miezul, cât şi coaja. „Ceapa este un diuretic excelent, care favorizează eliminarea unei cantităţi importante de sodiu din organism. Prin această calitate se ameliorează vizibil starea de sănătate a bolnavilor de gută, de reumatism şi azotemie. Datorită acestei proprietăţi, recomand acestor bolnavi să consume zilnic câte 150 g de ceapă crudă timp de trei săptămâni”, precizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu. De asemenea, ceapa este şi un excelent hipoglicemiant, reducând nivelul zahărului din sânge. Terapia cu ceapă este benefică şi în digestia dificilă, în caz de constipaţie, în infecţiile respiratorii şi în afecţiunile cardiovasculare (deoarece micşorează riscul de tromboze şi de infarct). Sucul acestei legume, în amestec cu miere, combate tusea rebelă. Ceapa este un antibiotic natural puternic şi este bine să fie consumată în stare crudă (în salate sau ca atare, alături de alte alimente), pentru ca proprietăţile legumei să nu se altereze.
Ceapa previne cancerul
Cercetătorii italieni au studiat efectele dietei bogate în ceapă asupra populaţiilor din sudul Europei. Ei au descoperit că în ţările în care locuitorii folosesc frecvent ceapa în alimentaţie, este redus riscul de apariţie a diverselor forme de cancer: laringian, esofagian, ovarian, colorectal, de prostată şi de sân. Ca şi usturoiul, spun specialiştii, ceapa are capacitatea de a acumula seleniul din sol, o substanţă care apără organismul de boala canceroasă.
Usturoiul, la concurenţă cu penicilina
Numeroase studii au confirmat eficienţa usturoiului în cazul infecţiilor în care antibioticele de sinteză nu au dat rezultatele aşteptate. Specialiştii europeni în medicină naturistă afirmă că sănătatea de fier a locuitorilor din Orientul Îndepărtat, precum şi cazurile reduse de cancer, depistate în această zonă, se datorează în bună măsură, consumului de usturoi. Cercetările au evidenţiat că substanţele active conţinute de bulbul de usturoi, printre care : glucidele, protidele, insulina, acizii graşi organici (alicina şi garlicina), alături de vitamina C şi de vitaminele din grupa B totalizează mai mult de 20 de substanţe antivirale şi antibacteriene.
Cine consumă cel puţin un căţel de usturoi pe zi, este ocolit de răceli.
Un elixir din Tibet învinge germenii
Un elixir cu efect antiviral, pe bază de usturoi, este folosit din vremuri îndepărtate pentru combaterea a mai bine de 70 de boli severe. Tinctura se prepară din 350 g usturoi pisat, 250 g miere curată şi din 250 ml alcool de 90 de grade. Leacul se păstrează zece zile la întuneric, apoi se strecoară şi se ţine încă trei zile în aceleaşi condiţii. Terapia cu acest elixir dovedit se face urmând o schemă strictă de tratament (prezentată în tabelul de mai jos), iar picăturile se toarnă, cu pipeta, în 50 ml de lapte dulce nefiert.
Numărul de zile Dimineaţă Prânz Seară
Ziua 1 2 2 3
Ziua a 2-a 4 5 6
Ziua a 3-a 7 8 9
Ziua a 4-a 10 11 12
Ziua a 5-a 13 14 15
Din ziua a 6-a, picăturile se administrează în descreştere, până ce se ajunge la o picătură, în ziua a 10-a.
Ziua a 11-a 15 25 25
În continuare, se respectă această doză până la terminarea tincturii.
Iaurtul, o sursă excelentă de vitamine şi minerale
Un studiu recent, efectuat în Japonia, a demonstrat că un consum frecvent de iaurt protejează împotriva paradontozei.
Chiar şi iaurtul simplu, degresat, de exemple, conţine o cantitate semnificativă de calciu (cel puţin 400 mg), ceea ce reprezintă 40 la sută din necesarul zilnic recomandat adulţilor. În acelaşi timp, “porţia”zilnică de iaurt este o hrană sănătoasă, cu un conţinut redus de calorii (84 kcal la porţia standard), de grăsimi şi de colesterol, în comparaţie cu smântâna.
Totodată, sortimentele naturale de iaurt conţin bacterii sănătoase care contribuie la menţinerea echilibrului intestinal; acestea refac flora intestinală, combat colesterolul „cel rău” şi constipaţia. Aceste bacterii sintetizează o parte dintre vitaminele Complexului B, biotina, acidul folic şi vitamina B12; de asemenea măresc gradul de absorţie a calciului şi magneziului. Prezenţa acestor substanţe în intestine împiedică dezvoltarea bacteriilor patogene, atât de periculoase pentru sănătatea oamenilor.
Citricele ţin în frâu cele mai grave afecţiuni
În anotimpul rece, citricele, fructe-vedetă, ne oferă numeroase beneficii nutriţionale. Recunoscute pentru aportul lor de vitamina C, delicioasele fructe mai conţin şi alte substanţe active :fibre, minerale şi substanţe anticancerigene.
Totodată, savoarea şi aroma lor ne întineresc, spun nutriţioniştii.
Pentru că fiecare organism este un unicat, cei care se întreabă care este fructul exotic ideal pentru o sănătate fier, există un răspuns fără echivoc: toate citricele la un loc!
Lămâia, „doctorul” care tratează mai bine de 140 de afecţiuni
Sucul proaspăt de lămâie este un leac sigur într-o varietate de boli: migrene, scorbut, afecţiuni respiratorii, digestive şi reumatice. Pentru supraponderali şi pentru bolnavii care se luptă cu hipertensiunea şi colesterolul, este foarte eficientă cura prelungită cu lămâi, care trebuie urmată timp de 30 de zile. Tratamentul începe în prima zi cu o jumătate de lămâie; doza creşte, zilnic, cu aceeaşi cantitate, timp de 15 zile, apoi doza descreşte, până când se consumă din nou doar o jumătate de lămâie.
Portocala previne insomnia
Sucul, miezul şi coaja portocalei oferă beneficii nutriţionale pentru 50 de afecţiuni. Terapia cu portocale este de mare ajutor hepaticilor, cardiacilor, reumaticilor şi anemicilor. În profilaxia răcelii, o limonadă preparată dintr-un pahar cu suc de portocale şi o lingură de vin alb face minuni, pentru că scade febra. Dacă licoarea este administrată seara, atunci ea previne şi insomnia.
Mandarinele, tonice pentru imunitate
Mandarinele contribuie la întărirea sistemului imunitar. Datorită procentului mare de brom, mandarina are şi proprietăţi sedative combătând insomniile. Delicioasele fructe conţin o cantitate mare de beta-caroten, precursorul vitaminei A; aşa se explică şi culoarea portocalie, asemănătoare morcovului. Totodată, în compoziţia mandarinelor se regăsesc şi multe alte vitamine, cum ar fi vitamina C, complexul B, vitaminele E şi K, dar şi minerale esenţiale pentru menţinerea stării noastre de sănătate: calciu, fosfor, fier. Lista substanţelor active din compoziţia mandarinelor se poate completa cu fibre şi proteine, deosebit de utile în digestie.
Kiwi, un tonic pentru sistemul nervos
Kiwi este un alt campion al vitalităţii, bogat în vitamină C. Dacă bem suc de kiwi reuşim să ne curăţăm arterele, prevenind astfel apariţia aretoamelor-grăsimi instalate pe artere, spun specialiştii. O cură cu suc de.Kiwi (un pahar de 100 ml pe zi) lasă senzaţia de saţietate , ajutând astfel în curele de slăbire. În plus, sucul fructului cu aromă inconfundabilă, contribuie şi la normalizarea acidului gastric în stomac, la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale. Cei marcaţi de stres trebuie să bea zilnic un pahar cu suc de kiwi. În scurt timp, ei vor descoperi efectele tonice ale acestei licori asupra sistemului nervos.
Pătrunjelul un panaceu cu efecte incredibile
În medicina naturistă, pătrunjelul este considerat un panaceu când vine vorba despre efectele lui terapeutice. Planta deţine un valoros depozit de substanţe nutritive care ţin la distanţe zeci de boli.
O legătură de pătrunjel conţine: săruri minerale de calciu, magneziu, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, fier, provitamina A şi mai multă vitamina C decât 100 g fructe de măceşe. De asemenea, în compoziţia pătrunjelului se regăseşte complexul vitaminic B, vitamina E şi histamina, un aminoacid care stopează dezvoltarea tumorilor. „Modestul pătrunjel este un calmant dovedit al sistemului nervos, ţine sub control alergiile, scade nivelul colesterolului „rău”, fiind indicat în hipertensiunea arterială şi în cardiopatie. Nu în ultimul rând, în caz de convalescenţă, cura cu pătrunjel grăbeşte vindecarea. Terapia cu suc de pătrunjel sau consumat în stare crudă în salate, contribuie la buna funcţionare a ficatului, la revigorarea organismelor anemice, întăreşte unghiile, combate oboseala cronică şi retenţia de apă”, precizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu.