Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti / Pentru masa festivă de Crăciun: Curcanul, o sursă de vitamine şi de proteine

Ultima actualizare:

    Pentru a-i spori savoarea, carnea de curcan poate fi preparată cu o salată de crudităţi sau cu sosuri de fructe revigorante. (Foto: Shutterstock)
Pentru a-i spori savoarea, carnea de curcan poate fi preparată cu o salată de crudităţi sau cu sosuri de fructe revigorante. (Foto: Shutterstock)

În orice anotimp, carnea de curcan este recomandată de nutriţionişti pentru valoarea ei nutriţională. Pentru persoanele care vor să se răsfeţe de sărbători cu preparate delicioase, profitând în acelaşi timp de o sursă de vitamine şi de proteine, carnea de curcan, servită cu sos de fructe sau cu salată de crudităţi, este o alegere ideală.

Actualul Ghid al caloriilor, carbohidraţilor şi colesterolului menţionează că pieptul de curcan fără pieliţă este cea mai slabă carne de pasăre.

O porţie (100 g) conţine sub un gram de grăsimi. In schimb, aceeaşi cantitate este o excelentă sursă de proteine (26) şi de vitamine din Complexul B, un tonic al sistemului nervos. Sigur, copanele de curcan fiind mai grase sunt mai savurate de amatorii de carne grasă.

De asemenea, sunt multe persoane care preferă pieptul de curcan, ceva mai fad, după cum mărturisesc chiar pasionaţii acestui sortiment de carne. De aceea, pentru a-i spori savoarea, această carne de curcan poate fi preparată cu o salată de crudităţi sau cu sosuri de fructe revigorante.

Cei care preferă merele pot servi această friptură asezonată cu sos care conţine şi suc de mere. Pentru masa festivă de sărbători, vă prezentăm două reţete delicioase.

Pentru a-i spori savoarea, carnea de curcan poate fi preparată cu o salată de crudităţi sau cu sosuri de fructe revigorante. (Foto: Shutterstock)
Pentru a-i spori savoarea, carnea de curcan poate fi preparată cu o salată de crudităţi sau cu sosuri de fructe revigorante. (Foto: Shutterstock)

Reţetele săptămânii

1. Friptură de curcan cu sos de mere Timp de preparare: 50 de minute. Calorii: 120 / porţie

Ingrediente pentru friptură: un piept de curcan, 9 linguri ulei de măsline şi 12 linguri de apă plată.

Ingrediente pentru sos: 5 mere, 3 linguri suc de roşii, o lingură de ulei de măsline, 5 linguri de apă plată, o linguriţă de mentă uscată sub formă de pulbere, 3 linguriţe de vin alb.

Mod de preparare: După ce l-am spălat şi l-am pârlit, aşezăm pieptul de curcan într-o tavă unsă cu ulei de măsline. La un interval de 15 minute, stropim carnea cu ulei de măsline amestecat cu apă plată.

Cum obţinem sosul: Amestecăm toate ingredientele: sucul de roşii, uleiul de măsline, vinul, sucul de mere (obţinut prin stoarcerea celor cinci mere) şi pulberea de mentă. Punem sosul să fiarbă, la foc mic. După cinci minute, luăm vasul de pe foc. Asezonăm fiecare porţie de friptură cu trei-patru linguri de sos.

2. Friptură de curcan cu salată de crudităţi

Friptura de curcan poate fi servită şi cu salată de crudităţi

Timp de preparare: 15 minuteCalorii: 95 / porţie

Ingrediente: 4 mere, o ceapă , o jumătate de rădăcină de hrean ras, 3 roşii, zeamă de lămâie- după gust, 3 linguri de iaurt degresat şi o legătură de mărar tocat mărunt.

Preparare: Radem merele cu coajă cu tot şi rădăcina de hrean; separat, tocăm ceapa peştişor şi roşiile sub formă de cubuleţe. Amestecăm toate ingredientele cu iaurt. Compoziţia se asezonează cu mărar tocat foarte mărunt şi se toarnă într-o farfurie. Salata este o garnitură delicioasă la friptura de curcan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net