Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti: Ce trebuie să ştim despre trufandale

Ultima actualizare:

    Ridichiile roşii
Ridichiile roşii

Adăugate în dieta zilnică, trufandalele stimulează apetitul şi ajută la detoxifierea orgnismului. Totodată, nutrienţii din compoziţia acestor verdeţuri au efecte benefice în tratarea multor boli cronice.

Ridichiile roşii au efect antiseptic

Nutriţioniştii consideră că aceste legume delicioase sunt remedii valoroase pentru afecţiuni ale ficatului şi ale vezicii biliare. Pentru efectele lor terapeutice sunt folosite atât frunzele, cât şi bulbul. În opinia specialiştilor, o cură cu frunze de ridichii roşii timp de o lună contribuie la detoxifierea întregului organism. Terapia ajută la refacerea florei intestinale, protejează stomacul şi este un aliat de nădejde în tratarea bolilor infecţioase care afectează sistemul digestiv, de tipul toxiinfecţiilor alimentare.

Frunzele de ridichi conţin minerale precum potasiu, seleniu şi sulf, dar şi vitamine importante (A, B1, B2 şi C) şi de aceea nutriţioniştii le recomandă în combaterea avitaminozelor.

Pentru tratarea bolilor hepatice şi biliare este eficientă o cură de 14 zile cu suc obţinut din frunzele acestei legume. O porţie de suc se prepară din 15 frunze tăiate nu foarte mărunt, care se pun într-un mixer.

După ce se adaugă un pahar de apă, ingredientele se mixează timp de două-trei minute; sucul se lasă să se aşeze un sfert de oră, apoi se strecoară şi se consumă. Specialiştii recomandă cura cu ridichii de lună într-o gamă largă de probleme, de la dureri de cap, hemoragii nazale, gripă la indigestii, tuse şi la afecţiuni pulmonare.

O cură de o lună cu leurdă, verdeaţa care vesteşte venirea primăverii, are efecte extraordinare pentru inimă şi pentru aparatul digestiv. Până când leurda înfloreşte, frunzele ei proaspete trebuie culese şi adăugate în salate şi în diferite preparate culinare: în tocăniţe, în ciorbe sau în piureuri de legume. Puţine persoane ştiu că frunzele leurdei au efecte bactericide, antiseptice, diuretice, hemostatice şi antisclerotice. După înflorire, leurda nu mai are aceleaşi efecte terapeutice.

Spre deosebire de frunzele de lăcrămioară cu care se aseamănă foarte mult, frunzele de leurdă răspândesc un miros puternic de usturoi, deoarece conţin, ca şi acesta, alicină, o substanţă care reduce nivelul colesterolului, grăsimile nesănătoase produse de ficat, echilibrând şi valorile glicemiei în cazul diabetului. În dietă, leurda este tolerată mai bine decât usturoiul, de persoanele care au o digestie dificilă.

Măcrişul previne îmbătrânirea prematură

Măcrişul, o plantă timpurie, care apare la sfârşitul iernii, înaintea altor trufandale, este bogată în vitamina C şi în caroten, doi antioxidanţi cu rol important în previnirea bolilor cardiovasculare şi a cancerului, dar şi în cazul îmbătrânirii premature.

De asemenea, salata de măcriş stimulează apetitul şi este recomandată în caz de indigestie. Mâncarea preparată din frunzele fierte, asezonate cu mărar şi cu puţin ulei de măsline este recomandată anemicilor. Dieta cu măcriş este contraindicată însă, în afecţiuni pulmonare şi reumatice grave, dar şi în litiază renală, deoarece conţine acid oxalic în special.

O trufandală mai puţin cunoscută este grâuşorul. Frunzele sale sunt folosite sub formă de salată, ca o garnitură gustoasă şi sănătoasă pentru carnea de pasăre şi de miel.

Planta are o savoare aparte, care se resimte în diferite preparate culinare: supe, ciorbe şi mâncăruri de legume. Dieta cu grâuşor este foarte hrănitoare deoarece planta este bogată în vitamina C şi în minerale: magneziu, potasiu şi fier. O cură cu salată de grâuşor, timp de o lună, combate astenia de primăvară şi purifică sângele. Infuzia cu grâuşor are efecte benefice la nivelul pielii, deoarece curăţă tegumentul de impurităţi, iar compresele cu ceai de grâuşor sunt recomandate în caz de varice şi de flebite.

Ştevia de grădină este diuretică

Consumate crude, în salate, frunzele de ştevie au proprietăţi depurative şi diuretice. Deoarece conţine cantităţi semnificative de vitamina C şi de săruri minerale, ştevia este indicată în boli ale sângelui, în afecţiuni hepatice şi în diabet. În schimb, consumul de ştevie este contraindicat persoanelor cu afecţiuni ale plămânilor, stomacului sau celor care au pietre la rinichi ori la ficat.

Salata verde, un sedativ puternic

Există multe varietăţi de salată verde, iar valoare sa nutritivă diferă de la un soi la altul. Specialiştii apreciază că toate salatele de astăzi se înrudesc cu strămoşul lor, salata sălbatică, moştenind unele efecte sedative ale acesteia. De aceea, un sendviş cu salată, mâncat înainte de culcare, este o alternativă mult mai sănătoasă decât orice somnifer. În mod surprinzător, salata verde asezonată cu suc de lămâie (bogat în vitamina C) are de asemenea un efect sedativ. De aceea, această trufanda este recomandă în tratarea insomniei şi a stărilor de nelinişte.

Asmăţuiul, util în prevenirea cancerului

Asmăţuiul (Anthriscus cerefolium), cunoscut în popor sub denumirile de pătrunjel creţ, hasmaţuchi, pătrunjel franţuzesc, este cultivat pentru calităţile culinare şi medicinale.

Frunzele sale depozitează numeroase substanţe active: vitaminele C, complexul B, PP, minerale şi ulei volatil compus din substanţe amare. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă folosirea plantei pentru valoroasele sale calităţi medicinale: planta ajută la relaxarea generală a organismului, contribuind la detoxifierea acestuia. În acelaşi timp, asmăţuiul este un antiseptic respirator dovedit, stimulează secreţiile gastrice, biliare, intestinale, dar şi lactaţia. Cercetări recente au scos la iveală că acest condiment, cu efect de detoxifiere a organismului, este util şi în prevenirea cancerului.

Reţeta săptămânii

Supa cremă de leurdă

Calorii: 95 /porţia

Timp de preparare : 45 de minute

Ingrediente: 100 g leurdă, 3 fire de ceapă verde, 2 fire de praz, 250 g cartofi, 2 morcovi, 3 felii de ţelină, 2 linguri cu iaurt, 700 ml de apă, 6 linguri de ulei, mărar-după gust.

Preparare: Tocaţi ceapa şi prazul în rondele, curăţaţi şi tăiaţi cartofii, morcovul şi ţelina în cubuleţe, apoi înăbuşiţi timp de cinci minute toate ingredientele în 200 ml de apă în care adăugaţi două linguri cu ulei.

După aceea, adăugaţi apa care a rămas şi lăsaţi să fiarbă până când legumele se înmoaie. Luaţi vasul de pe foc, şi lăsaţi supa să se răcorească; adăugaţi mărarul tocat mărunt, amestecaţi totul cu telul şi dregeţi supa cremă cu iaurt. Spălaţi leurda, o tocaţi şi adăugaţi câte trei linguri în fiecare porţie din farfurie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net