Stresul poate declanşa psoriazisul

Ultima actualizare:

Aproximativ 5% din populaţia României suferă de psoriazis, o afecţiune cutanată cronică ce poate apărea la orice vârstă, pe fond genetic. Stresul este un factor declanşator şi tot el ia amploare odată apărută boala. Diagnosticat la timp, un pacient cu psoriazis poate să ducă o viaţă normală.

Declarat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, împreună cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii, psoriazisul este o boală cronică, sistemică, ce afectează nu doar pielea, ci şi alte organe, ducând frecvent la complicaţii. Printre cele mai comune simptome se numără: leziuni roşii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme şi dimensiuni variate, bine delimitate; scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se desprind cu uşurinţă; piele uscată, uneori poate crăpa şi sângera; senzaţie de mâncărime, iritaţie sau arsură. Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui. În anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde şi la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporală.

Boala afectează în proporţii egale femeile şi bărbaţii, vârsta medie de debut fiind în general între 15 şi 30 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune. Stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii. „Diagnosticat la timp, un pacient cu psoriazis poate să ducă o viaţă normală. De aceea, este foarte important ca acesta să se prezinte la medicul dermatolog, el fiind singurul care poate stabili diagnosticul şi, numai cu ajutorul său, pacientul poate să ţină boala sub control. Tratamentul este administrat doar la recomandarea medicului. Constă de la tratamente locale până la cele mai noi soluţii de tratament biologic. Iar prin vizitele regulate la medic şi un stil de viaţă sănătos, constând într-o dietă echilibrată, mişcare, gestionarea stresului şi o stare mentală pozitivă, leziunile pot dispărea şi calitatea vieţii pacientului nu este afectată. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite”, explică dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, secretar general al Societăţii Române de Dermatologie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net