Sucul de gulie, bun pentru oasele copiilor
Sursă bună de vitamina C şi fosfor, gulia ajută în special la întărirea oaselor, cartilajelor, dinţilor şi gingiilor. Iată cele mai importante beneficii pe care această legumă le aduce organismului nostru.
Gulia conţine o cantitate semnificativă de vitamine, în special vitamine din complexul B, precum niacina, vitamina B6 (piridoxină), tiamină (B1), acid pantotenic (vitamina B5). Aceste vitamine sunt esenţiale pentru o bună funcţionare şi activitate a sistemului nervos şi circulator.Potasiul conţinut de gulie este într-o cantitate semnificativă şi, alături de enzime, ajută la o bună funcţionare a sistemului nervos, a muşchilor şi a creierului. Enzimele sunt cele care conferă energie corpului, în timp ce potasiul este bun şi pentru inimă, reducând riscul apariţiei bolilor cardiace.Gulia este îndeosebi apreciată şi pentru vitamina C, ea conţinând chiar mai multă vitamina C decât portocala. Vitamina C este un puternic antioxidant, ce ajută la menţinerea tinereţii pielii, dar şi la menţinerea sănătăţii gingiilor şi a dinţilor. Totodată, vitamina C contribuie la întărirea sistemului imunitar, ajutând corpul să lupte împotriva infecţiilor şi a bolilor.Copiilor în creştere sau celor suferind de rahitism li se recomandă să consume suc proaspăt de gulii. Având proprietăţi tonice şi mineralizante, sucul de gulii, în combinaţie cu sucul de morcov sau ţelină, este excelent pentru întărirea sistemului osos.Gulia conţine o cantitate bogată de antioxidanţi şi substanţe fotochimice ce au un puternic efect anticancer, dar şi antiinflamator.Nivelul înalt al antioxidanţilor prezenţi în gulie ajută organismului să lupte împotriva radicalilor liberi, răspunzători adesea de apariţia cancerului. Izotiocianaţii, sulforafanul, indol 3-carbinolul contribuie la protejarea împotriva cancerului de colon, cancerului de sân, cancerului de prostată şi a cancerului de plămâni, conform garbo.ro.