Te-a înţepat o albină? 10 lucruri care îţi pot salva viaţa

Ultima actualizare:

Le iubim pentru că ne dau mierea atât de gustoasă şi sănătoasă. Însă pentru mulţi înţepătura de albină poate provoca reacţii alergice grave şi, în foarte multe cazuri, poate fi letală. Din acest motiv, apicultorii poartă costume şi măşti speciale şi, întotdeauna, au la ei un afumător pentru a le linişti. Cel mai bine este să evităm zonele cu stupi sau să ne luăm măsuri de siguranţă.

Medicii spun că înţepătura de albină este periculoasă pentru cei alergici şi doar intervenţia rapidă a medicilor ne poate salva viaţa, dacă suntem alergici. Însă, fiind vară, nu putem evita total locurile în care aceste insecte ”muncesc” să strângă polenul pe care îl transformă în miere. Astfel, este bine să fim precauţi şi să ne luăm câteva măsuri de protecţie. Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe şi membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European, ne dă câteva sfaturi esenţiale:

Nu tolerează mirosul de transpiratie

  • Albina nu atacă dacă nu este agresată.
  • Albinele devin agitate şi pot ataca când intră în contact cu mirosurile neplăcute sau culorile vii.
  • Albinele nu tolerează mirosul de transpiraţie şi alcool, dar sunt atrase de parfumurile florale.
  • Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă.
  • Albina lasă acul în ţesuturi la locul înţepăturii. Viespea poate înţepa de mai multe ori în mai multe locuri şi nu lasă ac.
  • Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina şi fosfolipaza A) şi poate provoca reacţii alergice.
  • Dacă aţi fost înţepat pot apărea imediat trei situaţii: 

a) nici o reacţie la înţepătură - sunt necesare minimum două contacte ale organismului cu veninul pentru declanşarea reacţiei alergice sau e un organism ”imunizat” prin expunere repetată, aşa cum se întâmplă la apicultori;

b) reacţie inflamatorie u­­­şoară sau moderată - locală (strict în jurul înţepăturii) sau locoregională (la distanţă de locul înţepăturii, dar doar până la articulaţia situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maximum câteva zile;c)  reacţie sistemică (Edem Quincke sau şoc anafilactic) - cu apariţie extrem de rapidă (minute) după întepătură şi evoluţie potenţial letală.

Cum tratăm înţepătura de albină

  • Pentru tratamentul reacţiilor uşoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înţepăturii şi aplicarea de gheaţă local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia. 
  • În reacţiile severe adrenalina e regina (şi dozele mari de corticosteroizi).
  • Învăţaţi să folosiţi (dumneavoastră şi anturajul) adrenalina autoinjectabilă.
  • Pentru a preveni atacul albinelor nu este indicat să purtaţi culori atractive pentru albine (gama galben-portocaliu), să nu folosiţi produse cosmetice cu miros extrem de puternic (în special cu esenţe dulci, fructate şi vanilate şi să nu consumaţi în aer liber alimente şi sucuri dulci, alcool sau legume şi fructe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net