Te-ai fi gândit la asta? Consumul de sushi te poate îmbolnăvi grav!
Autorii unui studiu efectuat la Bruxelles au ajuns la concluzia că peştii mari precum rechinul, peştele sabie şi tonul pot fi contaminaţi cu mercur, ceea ce poate influenţa capacitatea de dezvoltare a creierului cât şi genera alte probleme de sănătate.
"Efectele sunt semnificative şi nu ar trebui ignorate. Avem dovezi că problemele apar chiar şi ca urmare a unui consum în cantităţi moderate de peşte contaminat" susţine Dr. Edward Groth, autorul unuia dintre cele două rapoarte expuse în timpul unei conferinţe pe tema poluării cu mercur, informează Global Post.
Oamenii de ştiinţă au avertizată asupra potenţialului de contaminare cu mercur a peştilor încă din 1950, când o cantitate semnficativă de apă otrăvită cu mercur a fost vărsată în mare, la o fabrică din Minamata, Japonia. Urmările au fost îngrozitoare, contaminarea producând boli grave şi moarte, în timp ce femeile însărcinate care au consumat peşte infestat au născut copii cu dizabilităţi severe.
Chiar dacă există un risc minor de contaminare în majoritatea tipurilor de peşte, cercetătorii i-au sfătuit pe cei care fac parte din categorii vulnerabile, precum femeile gravide şi copiii, să limiteze consumul de peşte oceanic.
Uniunea Europeană recomandă femeilor care alăptează să nu mănânce carne de ton mai des de două ori pe săptămână şi nici preparate din peşte, precum sushi. Consumatorii mai sunt sfătuiţi să evite şi carnea de rechin, peşte sabie sau scrumbie.
Autorii studiului nu încearcă să descurajeze consumul de peşte, ci doar doresc să atragă atenţia oamenilor, astfel încât aceştia să devină precauţi.
"Trebuie să specificăm şi beneficiile consumului de peşte şi să îi lăsăm pe oameni să facă asta în continuare, însă mercurul în doze mici poate să fie dăunător. Consumatorii au nevoie să fie mai bine informaţi şi să ştie ce să aleagă în alimentaţie", a mai specificat autorul raportului.