Te învăţăm să alegi cele mai bune cereale!

Ultima actualizare:

Tindem să alegem cerealele rafinate, „albe", datorită gustului mai plăcut (orez, pâine, paste), dar să nu scăpăm din vedere că acest tip de cereale se comportă ca şi zahărul: intră rapid în circulaţia sângelui perturbând concentraţia de zahăr.

Pe baricada opusă se află cerealele integrale, nerafinate şi mai puţin aspectuoase, dar mult mai sănătoase (grâu, ovăz, orz, orez brun, quinoa, hrişca etc). Iată câteva tipuri de cereale şi beneficiile lor.

Orezul brun

E varianta neprelucrată a orezului alb, fiind bogat în complexul de vitamine B (tiamina, riboflavina etc) şi minerale (fier, potasiu, fosfor, magneziu, mangan etc). El poate fi consumat în diferite moduri şi în orice moment al zilei: de la un banal orez cu lapte şi scorţişoară sau pur şi simplu un orez fiert cu puţină sare, până la reţete complexe, în combinaţii cu diferite legume.

Fulgii de ovăz (secara)

Conţin vitamina E, zinc, fier, seleniu, potasiu, mangan şi magneziu, fibre, proteine şi antioxidanţi. Cu tot acest bagaj impresionant de nutrienţi, fulgii de ovăz (secara) contribuie la scăderea colesterolului „rău" (LDL) şi la menţinerea în limite normale a colesterolului total; stabilizează nivelul  zahărului din sânge; sunt săraci în calorii deci, foarte utili în dietele de slăbire; nu conţin gluten, deci pot fi introduşi în alimentaţia bebeluşilor încă de la 6 luni.

Quinoa (aurul incaşilor)

E o cereală din ce în ce mai populară în România şi are proprietăţi incredibile. Se găseşte sub formă de seminţe, făină, paste şi fulgi. Quinoa scade grăsimile din sânge, previne instalarea plăcilor de aterom şi întăreşte rinichii.

Orezul alb se face din rafinarea orezului brun

Orezul brun previne obezitatea şi bolile cardio-vasculare şi este util în diabetul zaharat tip 2. Mai mult decât atât, ajută la scăderea simptomelor de astm bronşic şi scade riscul de accident vascular cerebral şi de infarct. Ceea ce se ştie cel mai puţin este faptul că orice tip de orez alb este, de fapt, orezul brun supus rafinării.

Fulgii de ovăz,cele mai hrănitoare cereale

 Sfatul meu e să consume fulgi de ovăz sau secară de minimum 3-4 ori pe săptămână, fie că sunt cu iaurt sau kefir, fie în diverse salate. Nu de alta, dar din toate cerealele, fulgii de ovăz sunt cei mai hrănitori.

Quinoa conţine mai mult calciu ca laptele

Sfatul specialistului este să consumi regulat quinoa şi rezultatele nu vor întârzia să apară. Această cereală este utilă în întărirea scheletului, oaselor şi cartilajelor, putând fi introdusă în alimentaţie încă de la vârsta de 8 luni. Iar ca o curiozitate, quinoa conţine mai mult calciu ca laptele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
vant puternic Inquam Photos jpg
bucuresti storia jpg
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net