Te învăţăm să rămâi sănătos în «luna virozelor»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Schimbările de temperatură, frigul de dimineaţă şi căldura de la prânz, dar şi lipsa de imunitate ne transformă în “victime” sigure ale răcelilor şi virozelor. Leacurile vin tot din natură. Iată cum ne putem apăra organismul.

Nutriţionistul Lygia Alexandrescu ne îndeamnă să consumăm cât mai multe verdeţuri, în această perioadă în care pe tarabele din pieţe au apărut urzicile, ştevia, salata verde. Aceste trufandale se iau la “trântă” cu infecţiile respiratorii care sunt în plin sezon. Martie e luna de vârf a virozelor respiratorii. Variaţiile de temperatură contribuie din plin la acest aspect, la fel şi faptul că organismul nostru este slăbit după o iarnă lungă şi rece, cu puţin soare. Cifrele Centrului Naţional pentru Boli Transmisibile arată, în ultimul raport, că în doar o săptămână au fost înregistrate aproape 85.000 de infecţii respiratorii şi 85 de cazuri de gripă. Până în prezent, în acest sezon au fost confirmate 561 de cazuri de gripă, dintre care 25 s-au soldat cu deces. A venit timpul să dăm de pământ cu bolile de sezon. Iată ce puteri terapeutice au verdeţurile!


    Nutriţionistul Lygia Alexandrescu  îţi explică de ce e bine să profităm  de verdeţurile de primăvară
Nutriţionistul Lygia Alexandrescu îţi explică de ce e bine să profităm de verdeţurile de primăvară

Spanacul

“Conţine fier, calciu, clorofilă, beta-caroten (necesar pentru formarea vitaminei A), vitamina C, B6, sodiu şi potasiu. Sulful pe care-l conţine spanacul ajută la detoxifierea ficatului, iar vitamina A ajută la îmbunătăţirea vederii pe timp de noapte, datorită conţinutului mare de compuşi flavonoizi (13). E un aliment anticancerigen. Fiind bogat în calciu, fier, acid folic, vitamina E şi K, spanacul este numit de francezi mătura stomacului”, explică dr. Lygia Alexandrescu. Un kilogram de spanac costă între 6 şi 8 lei.

Salata verde

“Cu cât culoarea frunzelor este mai închisă, cu atât salata respectivă este mai bogată în fitoelemente. Din punct de vedere nutritiv, salata verde este apreciată pentru conţinutul ei caloric foarte redus (90% apă). Conţine acid folic, vitamina C, beta-caroten şi potasiu şi o substanţă fitochimică numită lactucin, care are proprietăţi sedative”, explică specialistul. “Salata verde poate fi consumată proaspătă (în cele mai multe cazuri, fiind cea mai recomandată formă de consum), dar şi sub formă de supă de salată verde sau sote preparat la cuptor”, completează dr. Lygia Alexandrescu. Salata românească costă în piaţă 4 lei căpăţâna.

Ştevia

“Ştevia este o plantă bogată în minerale esenţiale sănătăţii noastre: calciu, magneziu, fier şi potasiu, dar şi în vitamine hidrosolubile B şi C. Se poate consuma în supă, ciorbe, ca piure sau pur şi simplu ca ceai”, spune medicul. Puteţi cumpăra ştevia cu 2 - 3 lei legătura.

Leurda. Leurda este o plantă cu frunze verzi, care miroase a usturoi (se mai numeşte şi usturoiul ursului sau usturoi sălbatic, pentru că după hibernare ursul consumă multă leurdă să se întremeze) şi care se foloseşte şi intern, şi extern. Sub formă de salate sau suc proaspăt este indicată în hipertensiune arterială, ateroscleroză, diaree şi constipaţie. Se poate folosi însă şi extern, local în reumatism, răni, eczeme, prurit etc.”, adaugă nutriţionistul. Leurda costă circa 2-3 lei legătura.

Urzicile

“Urzicile sunt un tonifiant general extraordinar. Prin conţinutul lor bogat în aminoacizi esenţiali, vitamine B (acid folic), C, A, E şi K, calciu, fier şi magneziu şi în special clorofilă, urzicile pot fi considerate atât aliment, cât şi plante medicinale. Astfel, este cunoscută folosirea urzicilor în afecţiuni hematologice (combat anemia), afecţiuni respiratorii (deschid căile respiratorii, reduc tusea şi reduc şi fluidifică mucusul bronho-pulmonar), combat constipaţia prin stimularea digestiei, au acţiune hipoglicemiantă (scad glicemia) şi acţionează pozitiv în afecţiunile dermale (eczeme, mătreaţă)”, spune medicul. Kilogramul de urzici costă circa 20 de lei.

Nu uitaţi umbrelele acasă!

Vremea ne-a surprins şi va fi schimbătoare şi în următoarele zile. Ieri, după prânz, s-a pornit un vânt nebun şi a început să picure, după ce dimineaţa au fost 21 de grade la Cernavodă şi 20 de grade în Lunca Dunării şi pe Litoral. Au fost temperaturi de început de vară, cu zece grade mai mult decât ar fi firesc la această dată. Meteorologii britanici de la Centrul European de Prognoză spun că în zilele următoare va fi o uşoară scădere a temperaturilor, cel mult 10 -14 grade la prânz în toate regiunile. Vor fi precipitaţii slabe aproape în fiecare zi, dar mai însemnate sunt prognozate pentru 7 -9 martie, apoi între 12 -16 martie. La munte nu vor fi variaţii importante de temperatură: în medie 4 grade la prânz şi minus 3 – minus 2 grade noaptea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net