Tehnologia dăunează grav ochiului

Ultima actualizare:

Tehnologia ne-a uşurat viaţa şi ne-a făcut-o mai interesantă, însă efectele asupra sănătăţii ochilor nu sunt prea grozave. LED-urile folosite pentru iluminat, ca şi cele utilizate în toate ecranele LCD ale tabletelor, telefoanelor mobile, laptopurilor, televizoarelor şi monitoarelor, au o emisie de lumină albastră extrem de periculoasă pentru ochi.

Ai ochii uscaţi, iritaţi, obosiţi, dureri de cap, vedere înceţoşată? Aşa se întâmplă dacă stai prea mult cu ochii în calculator, la televizor sau în telefon. Lumina emisă de LED-uri favorizeză acumularea unui pigment retinian în cantităţi mai mari decât în mod normal, acest pigment fiind un factor favorizant al degenerescenţei maculare, ne spune dr. Larisa Nesterovski, medic oftalmolog.

Efectele sunt cumulative în timp şi conduc la leziuni ireversibile ale retinei, care pot duce la pierderea vederii. De altfel, lumina albastră a acestor electronice, numită şi lumină HEV, nu numai că are un impact asupra calităţii vederii, dar este toxică pentru cristalin şi retină, ducând la boli ale retinei, cataractă precoce, glaucoame etc.

“Aceasta este lumina cea mai periculoasă pentru retină, fiind de 15 ori mai dăunătoare decât alte radiaţii emise în acest spectru, chiar mai periculoasă decât razele UV. Lumina emisă de LED-uri are un vârf de energie mult mai mare decât lumina naturală, expunerea prelungită având efecte extrem de nocive”, avertizează medicul.

Ce soluţii există

- În primul rând, încearcă să limitezi expunerea la acest tip de lumină. La serviciu, fă pauze cât mai dese de la calculator şi odihneşte-ţi ochii, uitându-te undeva departe.- Când nu e absolut necesar, lasă telefonul din mână! Mulţi, fără să-şi dea seama, ajung dependeţi de navigarea pe Internet, de pe telefonul mobil.- Citeşte cărţi în format clasic, nu electronic.- Foloseşte ochelari de protecţie speciali contra luminii albastre, cu lentile care au Factor de Protecţie Solară Ochi (E-SPF) cât mai mare. „Protecția se realizează printr-un tratament special conceput pentru a filtra lumina albastră emisă de ecranele LCD și iluminatul artificial cu LED-uri: See Coat Blue UV (SCB UV)”, explică dr. Larisa Nesterovski, citată de cei de la Nikon. Nu uita să foloseşti ochelarii de fiecare dată când lucrezi la calculator sau te uiti la televizor.

Ştiai că

- LED-urile sunt dispozitive semiconductoare folosite pentru fabricarea indicatoarelor luminoase la maşini, avantajul fiind eficienţa energetică şi durata de viaţă lungă. Domeniul de aplicare a acestora s-a extins, la  iluminat public,domestic și profesional, inclusiv la lumina de fundal a ecranului LCD. Până în 2020, LED-ul poate acoperi până la 75% din piaţa iluminatului.

- Albastrul este culoarea cea mai puţin percepută de ochiul uman. Celulele fotoreceptoare sensibile la verde şi roşu sunt mult mai numeroase decât cele sensibile la albastru. Aşa se explică de ce nu prea vedem albastru în natură (cu excepţia cerului şi a mărilor).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
bucuresti storia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net