Ţelina te ajută să slăbeşti

Ultima actualizare:

    Mai multe detalii găsiţi în cartea  „Sănătate prin seminţe, legume  şi fructe”, editura Fiat Lux.  Pentru comenzi, puteţi suna la  021-331.68.94 sau 0723-327.124.
Mai multe detalii găsiţi în cartea „Sănătate prin seminţe, legume şi fructe”, editura Fiat Lux. Pentru comenzi, puteţi suna la 021-331.68.94 sau 0723-327.124.

Renumitul specialist fitoterapeut dr. farm. Ovidiu Bojor ne recomandă, în cel de-al treilea episod al serialului nostru, o legumă cu multe virtuţi de vindecare, de la care se folosesc atât rădăcinile, cât şi frunzele şi seminţele: ţelina.

Datorită efectului său tonic, în popor se spune că ţelina ne face să fim din nou tineri. Probabil că unul din factorii responsabili de această acţiune este stimularea glandelor suprarenale. Specialiştii recunosc proprietăţile diuretice ale rădăcinilor de ţelină, recomandându-le în afecţiuni renale (litiază, colică nefritică) şi pentru cardiaci cu edeme cardio-renale şi albuminurie. Persoanele care ţin cură de slăbire sunt, de asemenea, sfătuite să includă ţelina în meniul lor, pentru că aceasta ajută la eliminarea excesului de apă din ţesuturi.

Pentru proprietăţile ei hipoglicemiante, ţelina este considerată ca adjuvant antidiabetic. În catarurile bronşice, această legumă are efecte expectorante şi de calmare a tusei. Iată cum trebuie să consumi ţelina, ca să profiţi de toate virtuţile ei terapeutice:

Ca atare, în preparate culinare.

Sub formă de suc, mai ales în cure de slăbire, reumatism, gută, tuse şi catar bronşic. Se beau câte 100 g dimineaţa, înainte de masă.

Decoct din 30 g la un litru de apă; se beau, pentru efectele diuretice, 2-3 căni pe zi.

Tinctură preparată din rădăcini tăiate şi alcool diluat de 40° în părţi egale; se ia câte o linguriţă de două ori pe zi.

„Vin tonic". Băutura se prepară dintr-o rădăcină mărunţită şi macerată 48 de ore într-un litru de vin alb, adăugându-se 100 g miere. Se iau 2-3 păhărele pe zi, cu efecte diuretice şi tonice generale.

Băi locale pentru degerături. Se fierbe o ţelină cu frunze cu tot, tăiată mărunt, în 2 litri apă, circa 45 minute. Se ţin părţile degerate în decoctul cât se poate de cald, reîncălzindu-se pentru a se folosi de 3 ori pe zi. Tratamentul durează între trei şi cinci zile.

Seminţele de ţelină au proprietăţi comune cu ale celorlalte umbelifere acestea stimulând digestia. Se folosesc sub formă de infuzie dintr-o jumătate de liinguriţă la o cană cu apă. Se consumă două căni pe zi, maximum 3 zile.

Ovidiu Bojor, 40 de brevete de invenţie

Dr. farm. Ovidiu Bojor, autor a numeroase cărţi despre virtuţile vindecătoare ale plantelor, are în spate peste şase decenii de cercetare în domeniul fitoterapiei.

Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, Bojor are peste 40 de brevete de invenţie, majoritatea aplicate în activitatea de producere a remediilor din plante. Dintre lucrările sale amintim „Fitoterapie tradiţională şi modernă", „Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z", „Afecţiunile aparatului respirator. Terapii complementare".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net