Testul acesta îţi arată dacă vei avea probleme cu inima
Un simplu test cu degetul mare vă poate salva viaţa! În doar trei paşi puteţi descoperi cu uşurinţă dacă prezentaţi un risc crescut de anevrism aortic, boală care are o incidenţă de 8 cazuri din 10. Testul a fost elaborat de cercetătorii americani.
Doctorii de la Universitatea de Medicină Yale, din Connecticut, au descoperit că oamenii care reuşesc să îşi întindă degetul mare până sub baza degetului mic prezintă un risc crescut de anevrism aortic, o boală mortală care are o incidenţă de 8 din 10 oameni.
Cercetătorii susţin că această boală este o bombă cu ceas pentru că pacienţii pot trăi multă vreme cu afecţiunea până când aceasta să producă o hemoragie internă. Chiar dacă în mod normal această afecţiune nu prezintă un risc ridicat pentru starea de sănătate, umflarea vasului de sânge aflat sub inimă, deasupra stomacului, poate deveni periculoasă dacă nu e descoperită la timp. În mod normal, anevrismul aortic nu prezintă simptome şi nu apare întotdeauna la analizele imagistice.
Cum facem testul degetului mare?
Doctorii de la Universitatea de Medicină Yale, din Connecticut, au analizat pe 305 voluntari testul degetului şi au descoperit că are o acurateţe de peste 85%. Ei au publicat rezultatele în American Journal of Cardiology.
Cum facem testul? Deschidem larg palma, cu degetele întinse şi încercăm să aducem în interior degetul mare, în timp ce palma rămâne întinsă. Testul nu e valabil dacă faceţi mâna căuş! Dacă degetul mare ajunge dincolo de degetul mic în timp ce palma rămâne întinsă indică faptul că încheieturile sunt moi şi ţesutul din care e formată inclusiv aorta prezintă probleme.
”Anevrismul Aortic Abdominal (AAA) este o boală mortală, de care trebuie să ne ferim. Am descoperit că nu toţi cei care ajungeau cu degetul mare dincolo de cadrul palmei sufereau de anevrism într-o formă gravă, însă toţi cei care aveau AAA indicau acest lucru la testul degetului”, a declarat dr. John A. Elefteriades.
De ce este periculos Anevrismul Aortic Abdominal?
Anevrismul Aortic Abdominal se manifestă prin umflarea aortei, vena care pleacă din inimă. În momentul în care se sparge produce o hemoragie internă care e fatală. De cele mai multe ori e asimptomatic, rareori cauzează dureri de spate sau arsuri în capul pieptului.
Când se sparge apare o durere severă în abdomen, ameţeală, transpiraţie, paloare a pielii, puls crescut, senzaţie de leşin şi pierderea echilibrului. Principalele grupe de risc sunt bărbaţii de peste 66 de ani şi femeile de peste 70 de ani care suferă de tensiune, boli pulmonare, colesterol ridicat, fumează şi au un istoric în familie de boli cardiovasculare.
Cum ne protejăm să nu facem AAA?
Cercetătorii americani recomandă persoanelor trecute de 45 de ani să respecte un set de reguli simple pentru a reduce riscul apariţiei AAA. Aceste reguli sunt să renunţaţi la fumat, să mâncaţi sănătos şi echilibrat, să faceţi sport zilnic cel puţin 45 de minute şi să reduceţi drastic consumul săptămânal de alcool.