Tigrul platanului a invadat din nou marile orașe. Deși este o insectă ierbivoră atacă oamenii și provoacă alergii

Ultima actualizare:

    Înțepătura tigrului platanului este extrem de dureroasăFOTO Asociatia peisagistilor din România
Înțepătura tigrului platanului este extrem de dureroasăFOTO Asociatia peisagistilor din România

De ceva vreme, pe lângă țânțari și căpușe, locuitorii marilor orașe se confruntă și cu tigrul platanului. Are dimensiuni foarte mici, de numai trei milimetri, însă înțepătura este extrem de dureroasă și poate provoca alergii. Experții spun că nu înțeleg de ce atacă oamenii, fiind vorba despre o insectă ierbivoră.

Tigrul platanului (Corythucha ciliata) este o specie invazivă, originară din America de Nord, de pe coasta de est. Prezența ei în Europa a fost semnalată prima dată în 1956 în Italia și de acolo s-a răspândit foarte ușor în toată Europa - fie că a fost transportată odată cu platanii importați din Italie, fie pe haine, fie pe mijloacele de transport, ea se deplasează oricum foarte ușor. Aceste insecte sunt foarte bune zburătoare, pot zbura singure câțiva kilometri, a explicat la Digi24 Elena Iorgu, specialist entomolog.

Cum a ajuns tigrul platanului în România

În România a fost semnalată pentru prima dată în anul 1990 din zona Craiovei și apoi abia în 2011 din Sibiu.

De atunci specia s-a răspândit în toată țara, atacând agresiv platanii din orașe și nu numai. În Europa și în România mai există o altă specie, Corythucha arcuata, sau tigrul stejarului, care atacă în general arborii de stejar din genul Quercus, și cu care este de obicei confundată.

Teoretic, tigrul platanului se hrănește cu conținutul de celuloză al frunzelor de platan și ocazional, atunci când este în număr foarte, foarte mare și insectele cad sau zboară de pe suprafața frunzelor pe suprafața pielii oamenilor, îi înțeapă și pe aceștia, confundând probabil pielea lor cu suprafața frunzei de platan, spun specialiștii.

Rezistă la substanțele pentru combaterea insectelor

Ca și multe alte insecte și tigrul platanului dezvoltă rezistență la substanțele folosite pentru combaterea lor. Însă aceștia se înmulțesc în număr foarte, foarte mare și nu prea au dușman natural la noi, în Europa, care să îi țină sub control.

Tigrul platanului are în România două generații pe an. Prima generație de adulți apare în luna iunie, iar a doua generație la sfârșitul lunii iulie sau în luna august. Ciclul de dezvoltare la aceasta specie este unul moderat cuprinzând stadiul de ou, care durează în jur de două săptămâni de la depunere până la eclozare, și cinci stadii nimfale până ce indivizii devin adulți.

În total, de la depunerea ouălor până la stadiul de adult, pot trece între 35 și 45 de zile. A doua generație de Corythuca ciliata este generația care iernează în stadiul de adult, petrecând iarna pe sub scoarța platanilor, putând îndura temperaturi foarte scăzute, de până la -30°C, scrie Hotnews.ro.

Ce să facem dacă ne-a mușcat tigrul platanului

Medicii spun că dacă ne-a ciupit o musculiţă de acest fel şi ne ştim alergici sau în locul unde ne-a înţepat se creează o zonă roşie este bine să ne spălăm cu apă şi săpun și, eventual, să ne adresăm medicului de familie, dacă avem un fond alergic. Iar compresa rece calmează mâncărimea. În farmacii se găsesc soluţii care calmează mâncărimea şi erupţia, scrie Adevarul.ro.

Pentru că este o insectă de dimensiuni reduse poate fi luată cu uşurinţă pe haine sau în păr, astfel că este indicat ca înainte de a ajunge acasă să ne scuturăm îmbrăcămintea. O altă metodă de protecţie este să purtăm haine lungi care să ne acopere braţele, picioarele, umerii sau gâtul.

Citește și:Tigrul platanului. Cum ne protejăm de înţepătura acestei insecte

15 metode prin care scăpăm rapid și sigur de țânțari

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net