Tigrul platanului. Cum ne protejăm de înţepătura acestei insecte
Are numai 3 milimetri însă a făcut ravagii în toată țara. Este vorba despre tigrul platanului. Specialiștii spun că anul acesta insectele sunt mai multe și mai agresive ca în anii trecuți. Autoritățile încearcă să scape de ele, însă fără rezultat. Înțepăturile acestor musculițe pot transmite boli grave.
Situaţia este alarmantă. Insectele se prind uşor pe haine, iar ciupitura lor poate fi periculoasă, transmit medicii. Autoritățile nu au reușit să le distrugă, astfel că trebuie să ne protejăm singuri.
Insecta este originară din America de Nord și apare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, în medii cu vegetație bogată.
Medicii spun pentru că pot transmite boli Este vorba despre febre de etiologie virală. Chiar virusul Zika poate fi transmis prin acest tip de insectă.
Cu toate că pericolul este mare, în Bucureşti, autorităţile au plantat zeci de mii de platani în ultimii ani. Un obicei periculos, la care administraţiile oraşelor europene au renunţat de mult, spun experţii din domeniu.
”Am stat de vorbă cu arhitecţi peisagişti şi ei nu mai plantează platani, tocmai din acest motiv. Este o plantă alergenă, este o plantă care are tigrul platanului şi pe deasupra are şi un lemn care nu este foarte tare. Deci, un lemn moale este relativ periculos”, a spus Adrian Peticilă, horticultor, pentru observator.tv.
Autorităţile nu au un plan pentru a opri invazia. Ultima dezinsecţie s-a făcut la începutul lunii mai, dar nu a dat rezultate. Următoarea este programată abia în octombrie.
Cum ne protejăm de intepătura acestei insectă
Specialiştii ne recomandă ca atunci când ieşim din casă să ne dăm cu un spray sau un gel anti-insecte. Dacă am fost muşcaţi ar fi bine să ne protejăm cu un antiinflamator, iar pentru cei mici găsim în farmacii astfel de brăţări sau plasturi pe care îi pot aplica direct pe piele.
Pe cât putem, atunci când ieşim în parc să purtăm îmbrăcăminte cu mânecă lungă. Tigrii platanului au invadat aproape toată ţara. Sunt multe judeţe care se confruntă cu această problemă, precum Arad sau Prahova, mai arată observator.tv.
Citeşte şi:
Alarmant! 19 cazuri de infecție cu virusul West Nile, dintre care două decese
15 metode prin care scăpăm rapid și sigur de țânțari
Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună
Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții