Top condimente care țin de cald iarna

Dau savoare și gust mâncărurilor, dar condimentele au și reale proprietăți terapeutice, benefice mai ales când ne confruntăm cu boli specifice sezonului rece. Pentru efecte terapeutice puternice, le putem utiliza sub formă de infuzie sau tinctură. Iată care sunt condimentele de care trebuie să profiți în sezonul rece. 

image

Scorțișoara este un antioxidant excelent, are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare, favorizează digestia și are efecte anticoagulante. Folosirea uleiului esențial de scorțișoară în lampa de aromoterapie favorizează diminuarea poftei de dulce, crește puterea de concentrare și memorare.

Ghimbirul îmbunătățește digestia, normalizează hiperaciditatea gastrică, alungă senzația de greață și vomă, absoarbe gazele și toxinele intestinale, are efecte antiseptice digestive, dar ajută și la stimularea circulației periferice și fluidificarea sângelui. Are și proprietăți antioxidante, antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare. 

Hreanul, bun și pentru digestie   

Rozmarinul favorizează secreția de bilă și digestia grăsimilor. Stimulează activitatea mentală, capacitatea de concentrare și de memorare. Are proprietăți antioxidante și antiîmbătrânire, previne degenerarea neuronală și îmbunătățește circulația cerebrală.

Hreanul are acțiune de stimulare a digestiei și proprietăți antibiotice și antiseptice. Stimulează imunitatea generală a organismului și provoacă vasodilatație la nivel coronarian. 

Ardeiul iute accelerează metabolismul, ajută la arderea grăsimilor, scade colesterolul sangvin, îmbunătățește digestia și circulația periferică. Unguentele cu capsaicina din ardeiul iute pot fi utilizate în cazul afecțiunilor reumatismale.

Cuisoarele au proprietăți antiseptice, antibacteriene și antivirale. Reprezintă un anestezic natural folosit în stomatologie pentru ameliorarea durerilor dentare. Mestecate, cuisoarele înlătură mirosul neplăcut al cavității bucale. Ușurează digestia și diminuează senzația de greață și vomă. 

Chimenul stimulează secrețiile digestive și imunitatea, îmbunătățește digestia și combate simptomele neplăcute asociate digestiei dificile (colici, balonări, greață). Are și proprietăți anticancerigene. 

Nucșoara, de ajutor pentru sistemul nervos    

Cimbrul ajută digestia, are efecte antiseptice intestinale și respiratorii, fluidifică secrețiile bronșice, ajută la normalizarea tensiunii arteriale crescute și a valorilor ridicate ale colesterolului și trigliceridelor, scrie farmaciata.ro.

Nucșoara este un condiment specific sezonului rece, fiind folosită în sosuri albe și preparate cu brânză, prăjituri și băuturi calde. Este un excelent tonic al sistemului nervos, elimină stările de tensiune, anxietate și tratează stările de panică.

Usturoiul poate fi considerat condiment, dar și aliment pe care îl mâncăm ca atare:  făcut mujdei, alături de fripturi, cartofi sau fructe de mare. Usturoiul este poate cel mai puternic aliat al sănătații pe timp de iarnă, protejând organismul de frig, de infecții, de gripă, crescând totodată imunitatea și capacitatea de refacere a organismului. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mosmon baia mare jpg
apartament pixabay jpg
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
legoland jpg
1 black friday jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net