Tot ce trebuie să ştim despre aspirină

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Oare e bine să iau aspirină zilnic? Are sau nu efecte adverse? Revista „Click! pentru femei“ îţi oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de consumul de aspirină.

Plusuri 

  • Combate inflamaţiile şi durerile. Acidul acetilsalicilic face parte din categoria medicamentelor antiinflamatoare, motiv pentru care medicii îl recomandă în tratamentul inflamaţiilor cauzate de reumatismul articular. Datorită proprietăţilor sale analgezice, este indicată câte o pastilă de aspirină pentru dureri de cap sau musculare.
  • Reduce riscul de accidente cardio-vasculare. Se ştie deja că celor cu risc mărit de a face infarct sau boli cardiovasculare li se recomandă o aspirină pe zi pentru a preveni aceste accidente. În mod normal, medicul prescrie o doză de 75 de mg de aspirină pe zi pentru oamenii sănătoşi de vârstă mijlocie. Acidul acetilsalicilic împiedică formarea cheagurilor de sânge, motiv pentru care se află în tratamentul persoanelor care sunt în pericol de a face infarct sau accident vascular cerebral ori care deja au trecut printr-o astfel de experienţă.
  • Remediu pentru dureri în gât. Un studiu efectuat de cercetătorii  de la Universitatea din Cardiff  (Ţara Galilor) recomandă aspirina ca fiind de mare ajutor în cazul durerilor de gât. Astfel, o gargară cu soluţie de câteva tablete de aspirină dizolvate în apă poate reduce intensitatea durerii de gât pentru cel mult 6 ore.

Minusuri

  • Poate produce hemoragii. Deseori, sângerările la nivelul stomacului sau cerebelului, atât la femei cât şi la bărbaţi, au fost asociate cu consumul zilnic de acid acetilsalicilic. Acesta poate creşte riscul de hemoragie, pentru că irită tubul digestiv. Urmările pot fi  arsuri gastrice, dureri abdominale, greaţă şi vărsături, şi, în cele mai grave scenarii, ulcer gastric. De asemenea, aspirina nu se ia niciodată în timpul menstruaţiei sau înaintea efectuării unei operaţii chirurgicale, pentru că măreşte fluxul sangvin.
  • Trebuie evitată de gravide. Femeile însărcinate nu au voie să ia aspirină. Şi asta pentru că acidul acetilsalicilic fluidifică sângele. Dacă este administrată în ultimul trimestru de sarcină, acesta poate inhiba contracţiile uterine şi poate cauza hemoragii atât mamei, cât şi fătului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net