Trei arme naturale împotriva cancerului
Anual se înregistrează sute și sute de noi cazuri de cancer și în țara noastră cu unul dintre cele peste 200 de tipuri de cancer care există în lume. În lupta cu această cumplită boală, specialiștii militează pentru sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică.
Tratamentele naturiste sunt tot mai apreciate în rândul persoanelor bolnave de cancer sau a celor care cred în puterea de prevenție a leacurilor naturiste, lipsite de efecte secundare. Studiile nutriționiștilor de renume din străinătate și din țara noastră demonstrează că
Broccoli, o legumă panaceu pentru sănătatea noastră
Broccoli sau conopida verde este un aliment dietetic cu virtuţi medicinale extraordinare ! Nutriţioniştii ne recomandă să includem frecvent leguma- minune în dieta noastră. Cercetările efectuate la Universitatea din Tsukuba din Japonia şi la alte instituţii prestigioase din lume clasează broccoli pe primul loc în categoria legumelor bogate în substanţe anticancerigene, cu efect preventiv în cataractă şi în bolile cardiovasculare. Studiile recente au scos la iveală şi alte beneficii oferite de consumul frecvent de broccoli asupra înmulţirii haotice a celulelor maligne. În studiul ”Broccoli, o legumă cu virtuți extraordinare!””, fitoterapeutul Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, precizează că această legumă conţine sulforafan, o substanţă care poate preveni boala ulceroasă şi cancerul de stomac. De aceea broccoli este recomandat în tratamentul diferitelor forme de cancer: de esofag, laringe, colon, prostată şi de plâmâni. Datorită substanţelor active pe care le conţine, acest aliment dietetic : vitamine (mai ales A , B complex, U şi C- cu efecte antioxidante), fibre, proteine, minerale (foarte mult calciu- identic cu cel existent în lapte), glucide, lipide şi enzime, broccoli are efecte favorabile asupra oaselor, dinţilor şi ganglionilor limfatici. Totodată, această legumă- panaceu purificå sângele, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi metabolismul celular. Pentru păstrarea substanţelor active, broccoli trebuie pregătit cât mai simplu: în salate sau înăbușit. .
Piersicile coapte natural sunt o armă împotriva cancerului
Cercetătorii de la Universitatea Washington State alături de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Texas au descoperit că polifenolii din compoziția piersicilor (antioxidanți puternici) inhibă dezvoltarea celulelor de cancer la sân şi combat puterea acestor celule de a se răspândi.
Antioxidanții prezenți în piersici pot fi adăugați în terapiile anticancer
Specialiștii acestor prestigioase foruri universitare susţin că antioxidanţii prezenți în fructe ar putea fi adăugaţi în terapiile care reduc riscul de metastază, considerată principala cauză de deces în cazul cancerului mamar şi al altor tipuri de cancer. Cercetătorii afirmă că antioxidanţii completează efectul tratamentelor medicale şi inhibă creşterea tumorilor. Totodată, acești specialiști apreciază că vitaminele şi polifenolii care fac din piersici o armă veritabilă anticancer, se găsesc în cantităţi suficiente doar în piersicile coapte natural. Aceşti compuşi ar putea fi administraţi sub formă de extras sau prin consumarea a doua-trei piersici coapte pe zi. „ Eu aş opta pentru trei piersici pe zi”, afirma Giuliana Noratto, profesor de ştiinte alimentare la Universitatea Washington State.
Turmericul-previne cancerul de colon şi de stomac
Turmericul, un condiment cu gust amărui, asemănător ghimbirului cu care se înrudeşte, poate fi procurat şi de pe piaţa românească. Rădăcina de turmeric conţine ulei volatil, camfor şi curcumina- o substanţă cu rol protector împotriva cancerului de colon şi de stomac. Studii recente efectuate asupra efectelor terapeutice ale turmericului confirmă faptul că în ţările în care turmericul este folosit în numeroase preparate culinare, cazurile de cancer la colon şi la stomac sunt mult mai rare. Mai mult, s-a demonstrat că acest condiment, curcumina, care este în compoziţia turmericului, dizolvă şi pietrele de bilă. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă folosirea acestui condiment în dietă, care împiedică formarea gazelor în intestin şi are un rol hepatoprotector datorită aceleiaşi substanţe-cucurmina. În anotimpul rece, reumaticii care folosesc acest condiment nu se mai confruntă cu persistenţa durerilor. Dar bolnavii care urmează un tratament cu anticuagulante trebuie să consulte medicul în privinţa folosirii acestui condiment .