Trei mituri despre frig
Pentru mulţi, iarna e un anotimp mohorât, al frigului şi răcelilor. Există tot felul de credinţe care nu au nici cea mai mică legătură cu adevărul.
Aerul rece te îmbolnăveşte. Fals. Tot ce poate să-ţi facă este să-ţi sensibilizeze mucoasa nazală, care va fi mai vulnerabilă la virusurile de răceală şi gripă. Dacă nu ar fi virusul, poţi să te plimbi dezbrăcat şi la Polul Nord că tot nu poţi contacta vreo răceală. Epidemiile de viroze gripale sunt preponderent în sezonul rece pentru că oamenii tind să stea mai mult în interior, îngrămădiţi în încăperi neaerisite, şi să facă schimb de virusuri.
Dacă e frig, nu trebuie să scoţi copilul din casă. Greşit! Nu aşa îl protejezi de boli. Copilul are nevoie să se joace afară cel puţin o oră pe zi, chiar dacă temperatura ajunge până la -10 grade Celsius. Îmbracă-l bine, fără a-l înfofoli, pentru că riscă să transpire. Trei rânduri de haine, o căciulă, fular, mănuşi şi încălţări impermeabile sunt suficiente. Doar bebeluşii de sub un an e bine să fie ţinuţi în casă dacă temperatura coboară sub -10 grade.
Iarna nu ai alergii. Nu-i adevărat. Faptul că strănuţi, îţi curge nasul şi te ustură gâtul poate fi, de fapt, semnul unei alergii. Mai mult decât atât, la una din cinci persoane care suferă în general de alergii, simptomele se agravează iarna. Motivul: prea mult timp petrecut în spaţii închise, neaerisite, cu praf, păr de animale. Inclusiv mucegaiul de dezvoltă acum, iarna.