Trei plante minune pentru un ficat sănătos
Organ-cheie al corpului, ficatul trebuie să funcţioneze în parametri normali, astfel încât calitatea vieţii noastre să nu aibă de suferit.
Mâncaţi sănătos, nu consumaţi alcool în exces, respectaţi perioadele de odihnă şi de relaxare şi apelaţi şi la plantele care ajută la detoxifierea hepatică, au rol hepatoprotector şi hepatoregenerator. Iată trei dintre acestea!
Armurariu
Fructele de armurariu (conţin silimarina) au o acţiune complexă de detoxifiere la nivel hepatic şi sangvin, îmbunătăţesc şi stimulează digestia. Totodată, protejează şi stimulează capacitatea de regenerare a celulelor hepatice lezate şi ajută la prevenirea epuizării glutationului.
Mai mult, studii recente au demonstrat acţiunea antioxidantă şi antitumorală a extractelor de armurariu.
Poţi consuma un litru de infuzie pe zi sau pulbere: 3-4 linguriţe de 3 ori pe zi, ţinute 10-15 minute sub limbă, apoi înghiţite cu apă. Se face o cură de aproape 30-45 de zile. Pentru potenţarea efectelor, se administrează în paralel cu pastura sau polen.
Anghinare
Este o plantă deosebit de valoroasă pentru ficat: stimulează secreţia şi excreţia de bilă şi îmbunătăţeşte digestia. Impulsionează excreţia colesterolului prin bilă şi ajută la normalizarea valorilor colesterolului şi trigliceridelor sangvine.
Infuzia de anghinare este recomandată atât pentru tonifierea ficatului sănătos, cât şi în insuficienţă hepatică, hepatită cronică şi calculi biliari.
Cura cu ceai durează între 20 şi 30 de zile. Prima doză de ceai se bea dimineaţa, pe stomacul gol, iar a doua se consumă cu 30 de minute înainte de masa de seară. Sub formă de tinctură, anghinarea ajută eliminarea acumulărilor de grăsime de la nivelul ficatului, îl protejează şi susţine funcţia acestuia de eliminare a substanţelor toxice din corp.
Se fac cure de câte 2-3 luni, urmate de o lună de pauză, astfel: 30-40 picături diluate în 150 ml apă sau ceai, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Rozmarin
Are acţiune antiinflamatoare hepatică şi este un tonic al sistemului nervos. Rozmarinul poate fi folosit sub formă de ceai: 1 linguriţă frunze la o cană cu apă clocotită.
Se beau 2 căni pe zi. Din tinctură se ia 1 linguriţă diluată în 100 ml apă, de 3-4 ori pe zi. Sub formă de extract din mlădiţe de rozmarin poţi lua 50-70 picături în puţină apă, o dată pe zi, conform www.farmaciata.ro.